VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.10.28. UNESCO užfiksavo karo padarytą žalą 207 Ukrainos kultūros objektams

Jungtinės Tautos, naudodamos palydovines nuotraukas prieš ir po, užfiksavo, kad karo nuniokotoje Ukrainoje sugadintos arba visiškai sunaikintos 207 kultūros vietovės.

Subombarduotas Mariupolio teatras
Duomenys renkami specialiai sukurtoje internetinėje platformoje, kuri iš pradžių bus prieinama tik ekspertams, bet netrukus taps prieinama visuomenei, trečiadienį Ženevoje sakė JT švietimo ir kultūros agentūros UNESCO atstovė Krista Pikkat. Septyni Ukrainoje esantys UNESCO pasaulio paveldo objektai iki šiol išvengė žalos dėl prieš aštuonis mėnesius Rusijos pradėtos plataus masto invazijos, sakė ji. Kitų vietovių, pavyzdžiui, Mariupolio dramos teatro, likimas buvo kitoks. Šimtai civilių gyventojų ten ieškojo prieglobsčio kovo mėnesį, netrukus po to, kai prasidėjo karas. Kovo 16 dieną rusų bombos sunaikino didžiąją dalį pastato. UNESCO vertintos nuotraukos buvo darytos kovo 9 ir gegužės 12 dieną. Tarp šių 207 vietovių yra 88 religinės vietos, 15 muziejų, 76 istorinės ar meninės reikšmės pastatai, 18 paminklų ir 10 bibliotekų.
Atlikdama nuotraukų vertinimą UNESCO bendradarbiauja su Ženevoje įsikūrusiu JTpalydovų centru (UNOSAT). Kai UNESCO gauna informacijos apie žalą, UNOSAT iš komercinių pardavėjų perka palydovines nuotraukas, padarytas iš kuo arčiau prieš ataką ir po jos. UNOSAT duomenimis, tokios nuotraukos kainuoja nuo 250 iki daugiau nei 1 000 eurų, priklausomai nuo jų gavimo būdo. Ekspertai apdoroja palydovines nuotraukas, kad būtų galima matyti tikslius sugriovimus. Vaizdai naudojami siekiant užfiksuoti sunaikinimo laiką ir mastą, rengiant atstatymo planus ir kita, sakė K. Pikkat.

 

Atgal