VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.11.10.PUŠŲ KARALYSTĖJE

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Pušų aromato prisodrintą orą sugeria Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, įsikūrusi Lazdynuose. Pušys - tai sveikatos šaltinis. Žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė sako, kad ,,šis spygliuotis ne tik išskiria į orą baktericidinių savybių turinčių fitoncidų, dėl kurių oras pušynuose yra daug švaresnis nei kituose miškuose, bet ir pasižymi vaistinėmis savybėmis. Iš pušų pumpurų pagamintais preparatais gydomos viršutinių kvėpavimo takų, šlapimo pūslės ir sąnarių ligos. Pušų pumpurų nuoviras skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, gydo reumatą, bronchitą, bronchinę astmą, gerklų gleivinės uždegimą, ūminį tonzilitą. Juose esantis eterinis aliejus padeda atsikosėti, veikia antiseptiškai, slopina uždegimus“. Gal būtent ir dėlto čia parinkta vieta šiai ligoninei.

Ir štai tu po sunkios traumos, Greitosios medicinos pagalbos automobiliu parvežtas, jau čia.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Lauki, kada tave pasitiks, rodos, tave išgelbėsiančios gydytojo traumatologo akys. Ir štai jos su verdiktu: kaulų lūžiai. Ir signalas smegenims: operacija ir ne mėnesį, ne du truksiantis gydymas.

Ilgesnis ar trumpesnis priešoperacinis (o ir pooperacinis) laikas slenka palatoje. Palatoje, kurią nuolat prižiūri slaugytojos, anksčiau vadintos seselėmis (daug malonesnis įvardinimas) ir jų padėjėjomis. Esi jų rankose.

Visada laukiama neseniai 22-uosius paminėjusi bendrosios praktikos slaugytoja Katarina Ostrovskaja. Ji, baigusi Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnaziją, medicinos mokslus baigė Lenkijoje (ten didesnę - 250 eurų - stipendiją gavo: sako, kad jos užtekdavę ir tėvus, gyvenančius Šalčininkuose, dažnai aplankyt, ir pramogoms likdavę). Na, o slaugytojos profesija ją sužavėjusi jau gimnazijoje. Atjauta žmogui, pasak Katarinos, lydi kiekvieną jos žingsnį. Kai ji prieina prie ligonio, jauti tą šilumą, kuri sklinda iš Hipokrato priesaikos (Hipokrato priesaika – medikų priimama priesaika, apibrėžianti gydytojo etikos principus. Manoma, kad šią priesaiką IV a. pr. m. e. parašė žymusis senovės graikų gydytojas Hipokratas (VIKIPEDIJA), išsakytų medicinos tėvo Hipokrato lūpomis. Rūpestingumas, kantrybė, noras padėti, atjauta, fizinė ištvermė, vidinė drąsa, priimant skubius sprendimus, ypač atsakingi naktiniai budėjmai - viskas telpa ne tik Katarinoje, bet ir su ja dirbančiose kolegėse: Silvijoje Romualdoje Janonytėje, Olgoje Mkrtumian, Vijolėje Kapočienėje, Giedrėje Kazlauskienėje ir daugelyje kitų čia nepaminėtų.

Ir, matyt, paklausus jų visų, kokios akimirkos jų darbe sunkiausios, išgirstume Katarinos žodžius: kalbėtis su mirštančiojo giminaičiais, kurie vis dar tiki, kad giminaitis išgyvens, nors jau jokių galimybių nebelikę: viskas, ką galima buvo padaryti, jau padaryta.

Na, o visam Traumatologijos skyriui vadovauja žinomas ir visų gerbiamas chirurgas gydytojas Igoris Šatkauskas, ne vieną dešimtį pacientų ,,suremontavęs“, ,,ant kojų pastatęs“.

 

Atgal