VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.11.12.Europos verslo nuotaikos sparčiai blogėja

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Įtakingiausios europinės verslo organizacijos “BusinessEurope“ teigimu, lyginant su stipriu pirmuoju pusmečiu, kurį sąlygojo po pandemijos atsigaunantis paslaugų sektorius, dabar Europos verslo nuotaikos sparčiai blogėja. Didėjančios sąskaitos už energiją ir tebesitęsiantys tiekimo grandinių trikdžiai reiškia, kad įmonių išlaidos didėja daug sparčiau nei namų ūkių. Mažėjant maržoms ir krentant vartotojų paklausai, daugelis įmonių šią žiemą kovos dėl išlikimo. Pastaruoju metu fiksuojami sprendimai investuoti kituose žemynuose, o ne Europoje, dėl nerimą keliančių energijos kainų ES ilguoju periodu bei situaciją dar labiau bloginančios dabartinės ES energetikos krizės. Tai – signalas, kurio negalima ignoruoti ir yra būtina, siekiant išvengti tolesnio investicijų nutekėjimo, nedelsiant imtis veiksmų.

Lietuvoje didesnėje dalyje sektorių nuotaikos šviesesnės - šalies gamybos įmonės pastaruoju metu sulaukė nemažai užsakymų iš Vokietijos, kuri yra viena pagrindinių Lietuvos eksporto rinkų. Užsakymų pramonė turi, mažėjimas yra, bet jis nėra toks drastiškas. Pramonė turėtų sėkmingai atlaikyti šaltąjį metų sezoną, jei bendrovės turės pakankamai apyvartinių lėšų bei finansinių išteklių žaliavoms įsigyti.

Visi per šiuos kelerius metus susidūrėme ne su vienu iššūkiu, kai situacija radikaliai keičiasi vos ne per vieną naktį. Tad turime galvoti apie ateitį. Įsiklausykime, ką sako ekonomistai: nesusiėmus ir nesutvarkius savo mokesčių sistemos, Lietuvos ekonomikos augimas galėtų ženkliai sulėtėti. Reikalingi mokestiniai sprendimai, kad mokesčių sistema būtų patraukli investuotojams ir darbuotojams, dėl kurių konkuruojama su Europos Sąjungos šalimis. Svarbiausias iššūkis Lietuvai yra sukurti konkurencingą mokesčių sistemą.

Atgal