VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.11.16. Atsiskaitymai negrynaisiais pinigais didėja, bet galimybių pasigendama smulkiajame versle

Atsiskaitymai negrynaisiais pinigais – vertinant operacijų skaičių ir vertę – Lietuvoje ir toliau sparčiai didėjo. Šios ir kitos tendencijos nagrinėjamos Lietuvos banko parengtoje Mokėjimų rinkos apžvalgoje. Joje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad galimybių atsiskaityti negrynaisiais pinigais pasigendama tam tikrose smulkiojo verslo srityse.

„Gyventojų ir verslo įpročiai atsiskaityti negrynaisiais pinigais, kuriuos paskatino pandeminiai suvaržymai, tebėra ir įvairiems ribojimams pasibaigus: vis dažniau atsiskaitoma mokėjimo kortelėmis, daugiau perkama ir kartu atsiskaitoma internetu, populiarėja momentiniai mokėjimai“, – sako Tomas Karpavičius, Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vadovas.

Per Lietuvos mokėjimo paslaugų teikėjus (MPT) įvykdytų vietinių mokėjimo operacijų skaičius 2021 m., palyginti su 2020 m., padidėjo beveik 16 proc. ir buvo 738 mln. vnt., o vertė sudarė 311,2 mlrd. Eur. Šis augimas buvo sparčiausias per pastaruosius penkerius metus.

Labiausiai augo kredito pervedimų (mokėjimo pavedimų) naudojimas: 2021 m., palyginti su 2020 m., Lietuvoje atliktų vietinių kredito pervedimų skaičius išaugo 19 proc. ir sudarė 259,6 mln. vnt. Taip pat beveik 16 proc. padidėjo mokėjimo kortelių naudojimas vietiniams atsiskaitymams – šių operacijų atlikta 425,6 mln. vnt.  

Mokėjimo kortelės pradėtos dažniau naudoti atsiskaitymams, o ne gryniesiems pinigams pasiimti: 2021 m. daugiau nei pusė pinigų sumos panaudojus mokėjimo kortelę išleidžiama atsiskaitant, o ne pasiimama grynaisiais pinigais.

Vietinių mokėjimų negrynaisiais pinigais operacijų skaičius, tenkantis vienam Lietuvos gyventojui per metus, 2021 m. paaugo 15 proc. ir sudarė 263 operacijas.

Lietuvoje sparčiai populiarėja Lietuvos gyventojų ir įmonių naudojami el. prekybos mokėjimai. Visų el. prekybos operacijų skaičius 2021 m., palyginti su 2020 m., paaugo beveik 44, o vertė – 40 proc. Iki šiol el. prekyboje šalies gyventojai ir įmonės dažniau naudojosi paslauga „Bank link“ ir mokėjimo inicijavimo per tarpininką paslauga, tačiau 2021 m. tiek pat dažnai buvo pradėti naudoti nuotoliniai mokėjimai kortelėmis.

Nepaisant spartaus mokėjimų negrynaisiais pinigais populiarėjimo, galimybių taip atsiskaityti pasigendama tam tikrose smulkiojo verslo srityse. Lietuvos banko užsakymu 2022 m. atlikta smulkiojo verslo įmonių apklausa rodo, kad sektoriuose, teikiančiuose įvairias paslaugas (grožio ir medicinos paslaugas, atliekančiuose namų technikos ar automobilių remonto darbus, užsiimančiuose poilsio ir sporto reikmenų, įvairios technikos ir įrangos nuoma ), tik 20-40 proc. įmonių sudaro sąlygas atsiskaityti mokėjimo kortele. O mažmeninėje prekyboje bei maitinimo ir gėrimų teikimo veikloje apie 80 proc. mažųjų įmonių savo klientams sudaro galimybę atsiskaityti mokėjimo kortele. Apie pusė šių sektorių įmonių nurodo, kad daugiau nei pusę pajamų jos gauna negrynaisiais pinigais (mokėjimo kortele arba kitais būdais).

„Smulkusis verslas, o ypač savarankiškai dirbantys asmenys, galėtų labiau panaudoti momentinių mokėjimų, kurie inicijuojami išmaniaisiais telefonais ir kuriems nereikalingos papildomos investicijos, galimybes“, – teigia T. Karpavičius.

Mokėjimų rinkos apžvalgoje taip pat aptariami sukčiavimo prevencijos, skaitmeninio euro, grynųjų pinigų prieinamumo, mokėjimų infrastruktūros parengimo krizinėms situacijoms irkiti klausimai. Mokėjimų rinkos apžvalga skelbiama čia.

Atgal