VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.03.10. Vyčio Kryžiaus ordinas – mūsų gyvos istorijos simbolis

Artūras Zuokas

 

Sakoma, kad tauta, kuri nežino savo istorijos, pasiklysta kaip žmogus be atminties. O tam, kad žmogus žinotų, kur eina, jis turi žinoti iš kur kilo. Lietuvos istorija kupina kovų dėl Nepriklausomybės, dėl Laisvės. Šimtai, tūkstančiai žmonių paaukojo savo gyvybes dėl mūsų Tėvynės ir ateities. Tie žmonės savo laiku buvo apdovanoti garbingiausiu šalies apdovanojimu. Tačiau ką mes šiandien žinome apie juos? Ką žinos mūsų vaikai ir anūkai apie tuos žmones, kurie apdovanojami šiandien?

Dar 2007 metais buvo nuspręsta, kad Vilniui ir visai Lietuvai reikia Tautos namų, kurie sujungtų kelias kartas, kurie taptų mūsų istorijos simboliu. Tuomet kartu su poetu Justinu Marcinkevičiumi ant Tauro kalno padėjome akmenį, kaip būsimų Tautos namų simbolį.  Šiuo metu kuriami projektai kaip atrodys dvi koncertų salės, teatro salė ir daug erdvių vilniečiams susitikti. Ši vieta turėtų tapti nauju traukos centru vilniečiams ir miesto svečiams.

O kas simbolizuos Tautos namus, nuo kurių prasidėjo visa idėja? Kas įprasmins mūsų istoriją? Todėl manau, kad Tautos namuose reikia atskiros vietos, kuri pavirstų Lietuvos didvyrių panteonu, Vyčio arba Vyčio Kryžiaus ordino kavalierių pagerbimo vieta.  Lietuva turi 1788 Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius – tai garbingiausias Lietuvos apdovanojimas tiems, kurie kūrė Lietuvą.  Visi jie nusipelno įprasminimo, kad savo drąsa įkvėptų mus, o ateities kartos žinotų, kas jiems kūrė laisvą Lietuvą.

Vyčio Kryžiaus ordinas buvo įsteigtas 1919 m. kai Lietuvos kariuomenė kovojo su bolševikais. Pradžioje vadintas kryžiumi „Už Tėvynę“ ir buvo aukščiausias valstybės apdovanojimas. Pirmosios laidos Vyčio kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu iš lietuvių buvo apdovanoti tik Prezidentas Antanas Smetona ir kariuomenės vadas generolas Silvestras Žukauskas. Vėliau 19441953 m. šis ženklas naudotas Lietuvos partizanų apdovanojimams. Vyčio Kryžiaus ordinas – pirmasis 1991 m. sausio 15 d. atkurtas tarpukario Lietuvos valstybės apdovanojimas. Šis ordinas lydėjo Lietuvą ir jos tautą per Lietuvos valstybingumo istoriją. Todėl svarbu dabar pagerbti mūsų istorijos simbolį ir žmones, kurie buvo juo apdovanoti.

Dar vienas klausimas, kurio jau daugiau nei 20 metų neišsprendžiame – tai Vyčio paminklas. Už laisvę kovojusių, kentėjusių dėl Lietuvos žmonių yra bent 40-50 tūkstančių – tai tremtiniai, politiniai kaliniai, partizanai. Visų jų pasiaukojimą dėl mūsų Lietuvos reikia įprasminti ir būtent Vyčio paminklas turėtų tapti centriniu akcentu, kuris atspindėtų mūsų istoriją. Tiesiog gėda, kad iki šiol neturime paminklo visiems tiems žmonėms, kurie paaukojo savo gyvybes dėl Laisvės ir šviesesnio rytojaus.

Mums reikia gyvos istorijos, simbolio, kuris kiekvieną kartą primintų apie kovingą ir šlovingą Lietuvos praeitį. Ypač dabar, kai kaimyninė valstybė užpuolė Ukrainą ir kiekvieną dieną stebime gyvą istoriją, kai ukrainiečiai už savo laisvę ir nepriklausomybę sumoka didžiausią kainą. Mūsų didvyriai negali būti pamiršti, nes be jų nebūtų ir šiandienos Lietuvos.

Vilniui reikia permainų, kurios sujungtų praeitį, dabartį ir ateitį.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš Laisvės ir teisingumo PK sąskaitos

Atgal