VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

Aplinkos inspektoriams – daugiau įgaliojimų

Aplinkos ministerija parengė Saugaus eismo automobilių keliais ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymų pakeitimo projektus, kurie padės sustiprinti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje, sumažinti neigiamą kelių transporto poveikį aplinkai ir sveikatai.

 

Įstatymų projektai parengti bendradarbiaujant su Susisiekimo ministerija, Lietuvos transporto saugos administracija ir policija.

„Techniškai netvarkingoms transporto priemonėms, kurių tarša viršija nustatytas ribas ar neatitinka kitų taršos reikalavimų, būtų privaloma pakartotinai atlikti techninę apžiūrą.

Sprendimus galėtų priimti ir aplinkosaugininkai, ir už transporto saugą atsakingi specialistai sustabdę kelyje automobilį ir realiu laiku jį patikrinę.

Taip išvalytume kelius nuo teršėjų. Kai kurie automobiliai galbūt sugedo tarp kas dvejus metus privalomai atliekamų apžiūrų, bet pasitaiko ir sąmoningų teršėjų“, – planuojamus pokyčius komentuoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Siūlomais pakeitimais Aplinkos apsaugos departamento ir Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnams bus suteikiami papildomi įgaliojimai riboti taršos reikalavimų neatitinkančių lengvųjų automobilių, autobusų, krovininių automobilių dalyvavimą eisme.

Priėmus numatytus įstatymų pakeitimus Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai turės teisę savarankiškai, nedalyvaujant Aplinkos apsaugos agentūros specialistams ir policijos pareigūnams, tikrinti, ar nurodytų klasių transporto priemonių į aplinką išmetamų teršalų kiekiai ir kiti taršos parametrai atitinka reikalavimus, o, kai neatitinka, panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

 

Pakeitus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, bus sudarytos teisinės sąlygos Lietuvos transporto saugos administracijai į sąrašą trūkumų, kuriuos nustačius panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas, įrašyti ir transporto priemonių taršos reikalavimų pažeidimus.

Numatoma, kad minėti pakeitimai įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

Atgal