VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

Atsigavimo būstų rinkoje dar teks palaukti

Kovo mėnesį pirminėje Vilniaus nekilnojamojo turto (NT) rinkoje parduoti 199 butai arba beveik 20 proc. daugiau nei vasarį. Vis dėlto, anot rinką stebinčių analitikų, kalbėti apie atsigaunančius pardavimus dar yra per anksti. Jų teigimu, naujo būsto kainos Vilniuje taip pat yra pervertintos ir, tikėtina, artimiausiu metu turės mažėti.

 

Vilniaus ir Kauno gyvenamojo NT kainų ir nuomos pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja nuomos su galimybe vėliau būstą išsipirkti paslaugas teikiančios kompanijos „Numai“ analitikai.

Atsigavimo pirminėje rinkoje teks palaukti

Kovo mėnesį pirminėje Vilniaus NT rinkoje buvo parduoti 306 butai, tačiau taip pat fiksuotos 107 nutrauktos sutartys, todėl parduotų butų skaičius siekia 199. Palyginimui, vasarį buvo parduoti 167 butai.

„Nors pardavimų apimtys kovą padidėjo, mūsų vertinimu, teiginiai dėl pirminės rinkos atsigavimo, apie kurį šiuo metu nemažai kalbama, yra dar per ankstyvi. Analizuodami šios rinkos duomenis detaliau matome, kad pardavimai yra atsitiktiniai arba vykdomi kaip išperkamosios nuomos paslauga, kuomet notarinis sandoris bus sudarytas ateityje“, – teigia bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Pasak jo, analizuojant nutraukiamas būsto įsigijimo sutartis, pastebima tendencija, kad jos nutraukiamos tik jau kurį laiką atskirų vystytojų stagnuojančiuose projektuose, kuriuose pardavimų kas mėnesį ir taip tebūdavo vos keli arba išvis nė vieno.

„Numai“ analitikų duomenimis, kovą sostinėje vidutinė laisvų butų su daline apdaila kvadratinio metro kaina siekė 3337 eurus ir, lyginant su vasariu, reikšmingai nekito. Vis dėlto, lyginant dabartines kainas su buvusiomis praėjusių metų kovo mėnesį, stebimas 18,6 proc. augimas. Šiuo metu vidutinio 50 kv. m buto su daline apdaila kaina siekia apie 167 000 eurų.

„Kovo mėnesį dėl augančios butų pasiūlos tikėjomės pamatyti jų kainų korekcijas. Tačiau nustebino tai, kad augo tiek pasiūla, tiek kainos. Tai nėra racionalios rinkos požymis. Manome, kad naujo turto kainos vis dar yra pervertintos daugiau nei 300 eurų už kvadratinį metrą. Vertinant šiuo metu pingančias statybos medžiagų kainas, tikėtina, kad vystytojų prašomos kainos turėtų leistis žemyn“, – pažymi A. Čiagus.

 

„Numai“ analitikų duomenimis, kovo mėnesį pirminei Vilniaus NT rinkai vystytojai pasiūlė 373 naujus butus. Skaičiuojama, kad šioje rinkoje dabartiniu metu iš viso yra likę apie 3730 laisvų butų arba beveik 50 proc. daugiau nei tą patį mėnesį prieš metus.
Butų kainos Kaune – 60 proc. mažesnės

Antrinėje Vilniaus NT rinkoje kovą vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina siekė 138 000 eurų arba 2625 eurų už kv. m. Vidutinis plotas – 53 kv. m. Per mėnesį, lyginant su vasariu, fiksuotas nežymus kainos padidėjimas. Didesnis kainų skirtumas pastebimas lyginant parduotų butų kainas su buvusiomis praėjusių metų kovą: jos padidėjo 15 proc. nuo anuomet buvusių 2355 eurų už kv. m.

Kaune vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina kovą siekė apie 87 250 eurų arba 1735 eurus už kv. m, o vidutinis plotas buvo 49 kv. m. Palyginti su Vilniumi, Kauno antrinėje NT rinkoje vidutinė buto kaina buvo apie 60 proc. mažesnė.

„Visą šių metų pirmą ketvirtį matome, kad antrinės būsto rinkos Vilniuje ir Kaune yra stabilios. Kainos ir pasiūlos pokyčiai yra nuoseklūs, nėra pastebimi kokie nors reikšmingi pokyčiai. Antrinėje NT rinkoje veikia stipri konkurencija, kuri riboja neracionalius dalyvių sprendimus“, – aiškina A. Čiagus

„Numai“ analitikų duomenimis, vidutinė išnuomoto buto kaina Vilniuje kovo mėnesį siekė 550 eurų ir, lyginant su vasariu, išaugo 50 eurų. Vidutinis išnuomoto buto plotas buvo 47 kv. m. Tuo metu Kaune vidutinė išnuomoto NT kaina buvo 30 proc. mažesnė nei Vilniuje ir siekė 400 eurų, vidutinis plotas – 45 kv. m.

Abiejuose miestuose – Vilniuje ir Kaune – nuomos pajamingumas mažėjo dėl augusių būsto kainų ir siekė atitinkamai 4,8 proc. ir 5,5 proc.

Atgal