VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.06. Rusijos teroristai susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką

Teigiama, kad tai didžiausia XXI amžiaus žmogaus sukelta katastrofa

Naktį iš pirmadienio į antradienį ruskiai okupantai laikinai okupuotoje Pietų Ukrainos dalyje susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, kuri yra prie Dniepro aukščiau Chersono.

Sprogimų pažeista užtvanka nebegali sulaikyti vandens srauto. Iš Kachovkos vandens telkinio nesulaikomai plūsta vanduo.

Ukrainos karo ekspertas Michailas Žirochovas šį išpuolį pavadino didžiausia XXI amžiaus žmogaus sukelta katastrofa.

Pasak jo šis užtvankos susprogdinimas primena Antrojo pasaulinio karo metus, kai 1941 m. rugpjūtį sovietų kariuomenė susprogdino Dniepro hidroelektrinės užtvanką, tuomet žuvo apie tūkstantis civilių gyventojų ir karių.

Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas iš karto paskelbė dešiniojo Dniepro kranto gyventojų evakuaciją. Kairiojo kranto gyventojų evakuoti neįmanoma, nes jis yra laikinai ruskių okupuotas. O. Prokudinas kreipėsi ir į kairiojo Dniepro kranto gyventojus prašydamas jų padaryti viską, kad išsigelbėtų, palikę pavojingus rajonus.

Rusai nuolat baugino ukrainiečius, kad susprogdins Kachovkos vandens telkinio užtvanką. Dabar apimti nevilties dėl savo nesėkmių karo lauke tai ir padarė.

Ukraina teigia, kad Kachovkos hidroelektrinįė buvo susprogdinta nuotoliniu būdu iš vidaus.

Iš hidroelektrinės rezervuaro plūstantis vanduo gadina kelius ir trukdo gyventojų evakuacijai. Pranešama, kad maždaug 80 gyvenviečių, kuriose gyvena apie 16 000 žmonių yra galimoje užtvindymo zonoje, Dauguma šių gyvenviečių yra Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose.

Susprogdinta Kachovkos hidroelektrinės užtvanką tiekė vandenį Zaporižios AE reaktorių aušinimui.

Prezidentas Volodymiras Zelenskis dėl susprogdintos užtvankos skubiai šaukia nepaprastąjį Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdį.

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas tviteryje paskelbė, kad užtvankos sprogdinimo žala bus milžiniška:

„Rusija susprogdino Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Tikslas akivaizdus: sukurti sudėtingų kliuvinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų progresui, perimti informacinę iniciatyvą, atitolinti teisingą karo baigtį. Didžiulėje teritorijoje bus sunaikinta visa, kas gyva, pražus daug gyvenviečių, aplinkai bus padaryta milžiniška žala…

Dar vienas iš anksto kruopščiai suplanuotas nusikaltimas iš to, ką galima vadinti vienu dideliu Rusijos Federacijos XXI amžiaus nusikaltimu – didelio masto karu Europoje. Rusija privalo nedelsiant būti pripažinta teroristine valstybe su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis….“ – rašo jis savo tviterio puslapyje.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą pavadino ekocidu.„Kachovkos HE. Dar vienas Rusijos teroristų karo nusikaltimas. Prezidentas šaukia Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdį. Tai ekocidas. Rusai atsakys už tai, kad Chersono srities pietuose ir Kryme žmonės gali likti be geriamojo vandens, gali būti sunaikinta dalis gyvenviečių ir biosferos“, – pabrėžė Ukrainos prezidento administracijos vadovas.

Jis taip pat perspėjo, kad okupantų veiksmai Kachovkos HE kelia pavojų Zaporižės atominei elektrinei.

Po Kachovkos užtvankos sunaikinimo ES vyriausiasis įgaliotinis Džozefas Borelis ir už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Janezas Lenarčičius Europos išorės veiksmų tarnybos interneto svetainėje paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigia, kad visi Rusijos dalinių vadai ir tiesioginiai Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sunaikinimo vykdytojai, bei asmenys, atsakingi už kitų civilinės infrastruktūros objektų Ukrainoje sunaikinimą, bus patraukti atsakomybėn pagal tarptautinę teisę.

 

 

Atgal