VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.14. Vyriausybės kanclerė susitiko su Prancūzijos specialiuoju pasiuntiniu Ukrainos atstatymo ir pagalbos klausimais

 

Prancūzijoje su darbo vizitu viešinti Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė antradienį aptarė paramos Ukrainos atstatymui ir eurointegracijai klausimus su Prancūzijos Respublikos Prezidento specialiuoju pasiuntiniu Pierre’u Heilbronnu.

 

„Ukrainai atstatyti prireiks plataus masto koordinuotų kolektyvinių pastangų, ir jau dabar esame pajėgūs padaryti daug, kad daugybė Ukrainos civilių vėl galėtų naudotis būtiniausia infrastruktūra ir paslaugomis. Saugi, atkurta ir klestinti Ukraina taps geriausiu visa niokoti siekiančios Rusijos bejėgiškumo įrodymu ir būtina sąlyga tvariai taikai Europoje“, – sakė Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė.

 

Su Ukrainos atstatymu glaudžiai susijęs ir šalies narystės Europos Sąjungoje (ES) siekis bei tam būtinų reformų įgyvendinimas. Nepaisant karo aplinkybių eurointegracinę darbotvarkę įgyvendinanti Ukraina nusipelno visos būtinos techninės ir ekspertinės paramos, pridūrė Vyriausybės kanclerė.

 

Susitikime taip pat aptartas ES vaidmuo, t. y. kiek ji prisidės prie Ukrainos atstatymo ir atsigavimo ir kiek šis vaidmuo svarbus koordinuojant šalių narių pagalbą, užtikrinant proceso sklandumą, greitį ir efektyvų atsakomybių pasidalijimą.

 

Į Ukrainos atstatymą jau pernai įsitraukusi Lietuva turi reikiamą patirtį bei kompetencijas įgyvendinti atstatymo projektus ir administruoti paramą, kurios leistų dalyvauti ir būsimose daugiašalėse atstatymo iniciatyvose, kuruojamose ES.

 

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) šiuo metu rūpinasi keliais projektais: Lietuvos finansuojamu mokyklos Borodiankoje ir darželio Irpinėje atstatymu, Mykolajivo vietos elektros tiekimo sistemos atkūrimu ir modernizavimu; balandį Borodiankoje jau baigta įrengti ir perduota mobilioji gyvenvietė asmenims, dėl Rusijos karo netekusiems namų.

 

Lietuvos ekspertai taip pat tiesiogiai bendradarbiauja su Ukrainos atstatymo agentūra. Kaip susitikime pažymėjo Vyriausybės kanclerė, Ukrainos institucijų kompetencijų stiprinimas ir ekspertinė pagalba – dar viena sritis, kuriai reikėtų skirti ypatingą dėmesį.

 

Privataus sektoriaus įsitraukimas į ilgalaikį ir didelių išteklių reikalaujantį Ukrainos atstatymą taip pat yra labai svarbus, sakė G. Balčytytė, todėl reikalingos paskatos ir aiškios sąlygos, įgalinančios verslą dalyvauti šiame procese.

Atgal