VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.16. Tarptautinė alergijos savaitė 2023

Romas A. Vorevičius

Korespondentas

Daugelyje pasaulio šalių įvairiais būdais minima Tarptautinė alergijos savaitė. Prasmingai minėta savaitė pažymėta Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje. Jos dalyviai – žymūs šalies medikai, medikai alergologai,  atsitiktiniai Gedimino prospekto praeiviai, Vilniaus svečiai iš Maroko, susidomėję renginiu. Renginyje aktyviai savanoriavo grupė Vilniaus universiteto medicinos krypčių studentai.

Renginį pradedant visus pasveikino VS Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka ir Lietuvos alergijos ir astmos asociacijos prezidentė prof. Violeta Kvedarienė.

Besikeičianti gyvenamoji žmogaus aplinka neišvengiamai sukuria naujų iššūkių nustatant, tiriant, gydant įvairias alergijas. Pasak vieno renginio paskaitos-viktorinos – dalyvių – ,,evoliucijos eigoje žmogus dažnai nespėja laiku prisitaikyti prie įvairių aplinkos dirgiklių, įvairių taršos šaltinių,  todėl, laiku negydant alergijos,  kyla didelių sveikatos sutrikimų, mirčių“.

Vinco Kudirkos aikštėje minėta Tarptautinė alergijos savaitė

Šiame visuomenės švietimo ir informavimo renginyje pateikta nemažai bendrosios informacijos:

*Kas yra alergenų šaltinis? Tai – įvairių molekulių mišinys, kuriame yra baltymų, galinčių sukelti alerginę reakciją, ir kitų nealergizuojančių molekulių.

* Alergeno komponentas – tai baltymas, esantis alergenų šaltinyje ir galintis sukelti alergiją.

*Alergijų priežastys gali būti: medžių, žolių, piktžolių žiedadulkės; naminiai augintiniai ir gyvuliai; namų dulkės ir maisto erkės; parazitai, pelėsis ir grybeliai; mėsa ir jos produktai; vaisiai, daržovės ir prieskoniai; pienas, jo produktai, kiaušiniai; grūdinės kultūros; riešutai, ankštiniai, sėklos; žuvis, jūros gėrybės; bičių ir vapsvų nuodai.

* Svarbu žinoti – kam iš tikro aš esu alergiškas (-a)? Ar nustatytas įsijautrinimas yra pavojingas mano gyvybei? Kokios yra mano alergijos gydymo galimybės ir prognozės?

Greito tipo alerginės reakcijos sudaro apie pusę visų alergijų. Likusią kitą pusę – sudaro uždelsto tipo padidėjusio jautrumo alerginės reakcijos ir nealerginiai mechanizmai. Dažniausios alerginės ligos yra šios: alerginis rinitas, rinokonjunktyvitas, alerginė bronchų astma, atopinis dermatitas, ūmi dilgėlinė, lėtinė dilgėlinė, maisto alergija, alerginis kontaktinis dermatitas. Teigiama, kad tyrimas ALEX2 (Allergy Explorer) makrogardele – išsamiausias alergijų nustatymas iš kraujo. Tiriant  iš vieno kraujo mėginio nustatomas įsijautrinimas visiems kliniškai reikšmingiems alergenų šaltiniams ir alergenų komponentams. Galima ištirti paciento jautrumą net 295 alergenams (117-ai alergenų šaltinių ir 178-iems alergenų komponentams) ir nustatomas IgE.

Vienas pagrindinių renginio plakatų ,,Klimato kaita sunkina alergijos simptomus“ jau  pirmuoju sakiniu  atkreipia dėmesį, nes ragina kiekvieną žmogų suklusti šiandien, būti pasiruošus. Oro tarša dažnai neatsiejama nuo alerginių ligų. Šią temą išsamiai gvildeno prof. Violeta Kvedarienė. Gerbiama profesorė pasidžiaugė, kad medikai, mokslininkai pajėgūs atpažinti ir kovoti su keliais šimtais alergijų sukėlėjų. Susirinkusieji paminėjo veiksnius, kuriuos pastebėjus, reiktų kreiptis dėl alergijos: užsitęsęs nosies užburkimas, užsitęsusi sloga (rinitas), dažnas čiaudulys, akių niežėjimas, paraudimas, ašarojimas, kosulio ir dusimo priepuoliai, švokštimas, įvairūs bėrimai, tinimai, virškinamojo trakto sutrikimai, kt. Vėliau Gyd. Ana Kozlovska išsamiai analizavo vaikų alergines ligas, susirinkusiuosius supažindino, kaip laiku diagnozuoti ir gydyti alergiją.   Lektorės viktorinos – diskusijos dalyviams už teisingus pamąstymus ir atsakymus į klausimus negailėjo vertingų prizų.

Kitas viktorinas – diskusijas surengė: doc. Rimantas Kazakevičius  – ,,Ką aš žinau apie Vilniaus istoriją?“; gyd. Nemira Vaičiulionienė, gyd. Tomas Slomskis – ,,Klausimai-diskusijos“.

Žmonių eilės rikiavosi prie stalų, kur buvo galima nemokamai, iš karto, pasitikrinti savo kvėpavimo takų funkciją ir atlikti odos alergijos mėginius.  Atlikę tyrimus, medikai aptarė jų rezultatus, teikė rekomendacijų. Asmeniškai aš likau patenkintas tyrimų rezultatais, likau ramesnis dėl savo sveikatos.

Įrengtose renginio palapinėse netrūko veiklų – liaudies dainomis džiugino atlikėjos gyd. Jurga Dūdienė ir Greta Dūdytė (ansamblis ,,Virvytė“). Buvo surengti tapybos užsiėmimai suaugusiems ir vaikams, kuriems vadovavo tapytojas individualistas Svajūnas Armonas – daugelio tarptautinių plenerų, parodų bei simpoziumų dalyvis.

Renginio dalyviams buvo dovanojami įvairių vitaminų rinkiniai.

Aktualų renginį užbaigė muzikų Aleksandr Belkin & Sochin Duo atliekamos populiariosios bliuzo melodijos ir pasauliniai roko šedevrai.

 

Atgal