VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.19. Kaip išplėsti įmonės komunikaciją kitomis kalbomis?

 

Nuotrauka: Unsplash.com/Joseph Chan

 

Kiekviena auganti įmonė turi rimtai galvoti apie plėtrą pasauliniu mastu. Tačiau norint tai pasiekti, būtina efektyvi komunikacija su klientais, tiekėjais ir partneriais bei kitomis suinteresuotosiomis šalimis keliomis kalbomis. Kitaip tariant, šiuolaikiniame verslo pasaulyje nebėra vietos sampratai „tik lietuvių kalba“.

 

Remiantis 2021 m. „Unbabel's“ tyrimu, apie 68 proc. vartotojų pirmenybę teikia prekių ženklams, kurie siūlo turinį jų gimtąja kalba. Taigi kiekvienas verslas turėtų būti daugiakalbis, jeigu turi siekių tvariai augti tarptautiniu mastu. Mūsų laikais vertimų biurai ir vertimo technologijų pažanga padeda šių tikslų pasiekti gerokai lengviau – teksto vertimas ir turinio lokalizavimas yra prieinami kiekvienai įmonei. 

 

Jei savo įmonėje neturite išteklių ar žinių, kaip pritaikyti komunikaciją tarptautinei rinkai, tai nereiškia, kad negalite plėsti savo verslo! Yra įvairių būdų gauti tai, ko jums reikia, vienas iš jų – profesionalus vertimų biuras ilgalaikiam bendradarbiavimui!

Patarimai pradedant verslą tarptautiniu lygiu

Žinokite, kad jūsų įmonė gali veikti tarptautiniu mastu 

 

Dabar net mažos ir vidutinės įmonės gali konkuruoti su užsienio šalių verslais. Tokiose srityse, kaip el. prekyba, gebėjimas veikti tarptautiniu mastu jau nebėra tik papildoma galimybė, tai yra būtinybė siekiant verslo sėkmės. Jei galvojate tik apie smulkų verslą ir neketinate peržengti savo šalies ribų, greičiausiai ribojate savo augimo galimybes. Produktus ir paslaugas pasaulinėje rinkoje reklamuoti yra išties paprasta. Be to, per el. prekybos platformas dabar galima lengvai vykdyti veiklą keliomis valiutomis. Net jei įmonė maža, visada verta pabandyti išplėsti savo klientų ratą!

Pritaikykite komunikaciją

Nemanykite, kad vertimas ir turinio lokalizavimas yra kliūtis, kurią reikia įveikti žengiant į naujas rinkas. Geriau laikykite tai svarbiu sėkmingų santykių su naujais klientais ir partneriais kūrimo aspektu. Daugybę vartotojų gali sudominti jūsų siūlomos kainos, produktai ir kokybė, tačiau norint užmegzti naujus ryšius, ypač svarbu pateikti suprantamą informaciją klientų gimtąja kalba. 

Ieškokite patikimų partnerių

Norint visų darbuotojų pajėgumus nukreipti į verslo plėtrą, gali labai padėti vertimų biuras, kuris pasirūpins komunikacijos medžiagos vertimu ir turinio lokalizavimu. Ypač svarbus turinio lokalizavimas – būtent tai užtikrina, kad į klientą kreipsitės ne tik jam suprantama kalba, bet ir priimtinu būdu. Lokalizavus turinį, išverstą tekstą galima pritaikyti įvairiems kultūriniams niuansams, ir užtikrinti, kad komunikacija nesiskirtų nuo įprastos kasdienės vartotojų kalbos. 

Tyrinėkite ir perpraskite tikslinės rinkos kultūrą

Kad ir kaip bauginančiai tai atrodytų, kalba nėra vienintelė verslo plėtros kliūtis. Kultūra įvairiuose pasaulio kraštuose taip pat skiriasi, todėl svarbu ją perprasti prieš komunikuojant. Dalykai, į kuriuos būtina atsižvelgti: 

  • ne visas pasaulis naudojasi tais pačiais socialiniais tinklais ir komunikacijos kanalais kaip mes. Pavyzdžiui, Kinijoje vietoj „Facebook“ naudojami socialiniai tinklai „Renren“ ir „WeChat“, todėl jei įmonė žengia į Kinijos rinką, neverta orientuotis į „Facebook“. 
  • Sužinokite, kokių prekių ir paslaugų jau yra rinkoje ir išsiaiškinkite, kodėl to, kas mums atrodo savaime suprantama, tikslinėje rinkoje nėra. Taip gali būti dėl tos šalies kultūros, religijos ar tradicijų. 
  • Šventės, laiko formatas, valiuta – niuansai, į kuriuos visada verta atsižvelgti. Pavyzdžiui, europiečiai Naujuosius metus pasitinka gruodžio 31 d., o Kinijoje Naujieji metai švenčiami vasario 10 d.    Visa tai reikia išsiaiškinti dar prieš komunikuojant – taip parodysite tikslinei auditorijai, kad išmanote ne tik jų kalbą, bet ir vertybes. 

Plėsdami verslą tarptautinėje rinkoje patikėkite savo įmonės turinio lokalizavimą ir vertimą Linearis  – vertimų biurui, turinčiam daugiau nei 18 metų patirtį!

 

Atgal