VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.23. NATO FESTIVALIS

Parengė koresp. R. A. Vorevičius

 

Vilniuje, prie Baltojo tilto, vyko baigiamasis NATO festivalis ,,Galingi, nes vieningi!” . Tai NATO ir visuomenės bendrystei skirtas renginys. Gausus šurmulio renginys, grojant orkestrui, prasidėjo trispalvių ir NATO vėliavų eitynėmis Baltuoju tiltu. Susirinkusiuosius sveikino akrobatinis trijų lėktuvų grupės „ANBO“ sinchroninis skrydis „Sparnas prie sparno!“, nudažęs Vilniaus dangų trispalvės spalvomis.

 Festivalis – baigiamasis renginys visuomenei prieš istorinį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, kuris įvyks liepos 11-12 dienomis. Neabejotina, kad šis susitikimas – svarbiausias Lietuvos politinis renginys per visą atkurtos Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį. Į Lietuvą bus nukreiptas viso pasaulio dėmesys. Kaip turėtume jaustis mes, Lietuvos piliečiai, beveik 20 metų esantys galingiausio pasaulyje gynybinio aljanso dalimi? Turbūt tuo reiktų didžiuotis –  apie tai mintis išdėstė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.  Susirinkusiais pasidžiaugė ir Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Į informatyvų renginį palankios oro sąlygos sukvietė tūkstančius vilniečių ir miesto svečių. Netrūko įvairių veiklų ir vaikams. Buvo pristatytos Lietuvoje dislokuotos NATO sąjungininkų pajėgos, jų naudojama moderniausia karinė technika ir ginkluotė. Įdomu buvo pamatyti  JAV bataliono karinę techniką – tanką „Abrams“ ir šarvuotąją pėstininkų kovos mašiną „Bradley“. NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės kariai pademonstravo tanką „Leopard 2“, pėstininkų kovos mašiną „Marder“, transporterį „Patria“ ir žvalgybos mašiną „Fennek“.

Lietuvos kariuomenė pristatė oro gynybos sistemą ,,NASAMS“ ir pėstininkų kovos mašiną „Vilkas“, savaeigę haubicą „PzH 2000“, šarvuotąjį visureigį JLTV, kitą karinę techniką. Kiekvienas iš apsilankiusiųjų turėjo galimybę pabendrauti su Lietuvos ir sąjungininkų kariais, apžiūrėti įvairią lengvąją pėstininkų ginkluotę ir ekipuotę.

Gausus būrys Lietuvos visuomenininkų, politologų ir žurnalistų diskutavo apie visuomenės atsparumą technologijų amžiuje, piliečių vaidmenį ginant valstybę. Aptarta NATO viršūnių susitikimo Vilniuje svarba. Diskusijas moderavo muzikantas, šaulys Gabrielius Liaudanskas Svaras.

Suaugusieji ir vaikai kelias valandas turėjo aktyvių pažintinių veiklų, galėjo paragauti sauso kareiviško maisto davinio. Scenoje pasirodė  grupė „Baltasis Kiras“, ir grupė „ba.“,  Monika Liu, kiti atlikėjai.

Festivalį vakarop ,,su trenksmu“ užbaigė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančių Portugalijos oro pajėgų naikintuvai F-16.

 

Atgal