VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.07.07. Tarptautinės pratybos „Strong & United 2023”: Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai treniravosi neutralizuoti priešiškas pajėgas

 

Liepos 6 d., minint Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, brg. gen. Kazio Veverskio poligone (Kazlų Rūdos sav.) vyko bendra Lietuvos ir Lenkijos Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) treniruotė. Tai – trišalių, Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos, pratybų „Strong&United2023“ dalis. Tokio pobūdžio mokymai didina sąveiką tarp NATO sąjungininkų, ypač akcentuojant specialiųjų operacijų vykdymą iki galimo Aljanso 5-ojo straipsnio aktyvavimo.

Mūsų gebėjimas veikti kartu, greitai ir efektyviai, integruojant sąjungininkų pajėgas, yra vienas iš kertinių Lietuvos Specialiųjų Operacijų Pajėgų pranašumų. Stiprus tarpusavio supratimas ir parama yra pamatiniai veiksniai, kurie leidžia mums tobulėti ir plėtoti daugiašalį karinį aljansą“, – apie pasiruošimą ir bendradarbiavimą su kitų šalių pajėgomis sakė Lietuvos kariuomenės SOP vadas plk. Mindaugas Mažonas.

 

Pagal pratybų scenarijų, Lietuvos kariuomenės žvalgybos vienetai nustatė, jog objekte, esančiame Kazlų Rūdoje, yra išsidėsčiusi priešiška grupuotė, tad priešui neutralizuoti nuspręsta pasitelkti jungtinį Lietuvos ir Lenkijos Specialiųjų operacijų eskadroną. Taktinę operacijos dalį pradėjo Lietuvos kariuomenės SOP Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono snaiperių komanda, kuri infiltravosi į rajoną ir fiziškai patvirtino, jog priešiškos pajėgos yra objekte. Kita Vytauto Didžiojo bataliono jėgerių komanda atliko šuolį parašiutais iš Karinių oro pajėgų lėktuvo L-410 ir nusileido netoliese objekto su tikslu blokuoti patekimą iš ir į operacijos rajoną. Tuo pačiu metu šarvuotieji kovinės paramos visureigiai JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle) blokavo patekimą į objektą artimame perimetre. Priešui atsisakius pasiduoti, Lietuvos ir Lenkijos Specialiųjų operacijų pajėgų kovinės komandos, pasitelkdamos sraigtasparnius Mi-8 ir Mi-17 atliko taktinį prijudėjimą prie objekto ir neutralizavo priešo pajėgas.

 

Tarptautinės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos „Strong & United 2023“ yra Lietuvoje vykstančio nuolatinio bendrų pratybų su sąjungininkais ciklo dalis, kuri apima visas Lietuvos kariuomenės pajėgas. Šiuose mokymuose pasitelkdami modernias technologijas, ginkluotę, šarvuotas transporto priemones, motociklus, keturračius, aviaciją bei kovines valtis kariai treniruojasi pagal vykdomų užduočių specifiką ir demonstruoja efektyvumą vandenyje, ore ir ant žemės.

 

Nuotr. aut. št. srž. sp. Ieva Budzeikaitė | LK

Atgal