VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.07.16. L. Kasčiūnas apie Baltarusijoje pastebėtą „Wagner“ koloną: kovinės galios neturinti grupuotė Lietuvos saugumui grėsmės nekelia

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas nemano, kad dėl Baltarusijoje pastebėtos „Wagner“ kolonos reikėtų nerimauti. Anot politiko, į Baltarusiją atvyko lengvai ginkluota ir kovinės galios neturinti žmonių grupė, kuri papildomos grėsmės Lietuvos saugumui nekelia.

„Šiai minutei kalbėti apie kažkokias padidintas grėsmes dėl „Wagner“ nėra prasmės“, –sakė L. Kasčiūnas.

 

„Galiu pasakyti, kad tikrai viskas ramu. Tai, kas čia dabar atvažiavo (į Baltarusiją – ELTA), yra tiesiog kovinę patirtį turinčių žmonių, bet be kovinės galios, grupė, kuri tikrai jokio papildomo veiksnio mūsų saugumui neturi“, – pabrėžė jis.

 

Anot politiko, samdinių grupės silpnumą liudija gaunami duomenys.

 

„Tie duomenys, kurie ateina, liudija, kad visa tai, ką dabar jie turi, kuo pasipildė šiąnakt, iš principo yra arba labai lengvai ginkluota, arba visiškai be kovinės galios žmonių grupė“, – sakė NSGK pirmininkas.

 

Pasak L. Kasčiūno, dar nėra aišku, kokį vaidmenį „Wagner“ grupuotė atliks Baltarusijoje. Politiko teigimu, sunkioji ginkluotė iš samdinių grupės buvo atimta ir perduota Rusijos kariuomenei, todėl, pažymėjo jis, kovinės galios „Wagner“ neturi.

 

„Kas bus ateityje – neaišku, sekame įvykius, stebime, matome. Juos gal tiesiog atvežė kaip personalą į Baltarusiją, į tą stovyklą, kurioje kai kurie gali ilsėtis, kiti mokinti Baltarusių kariuomenę“, – teigė L. Kasčiūnas.

 

„Žinių daug, kad sunkioji ginkluotė iš jų perimta ir integruota į Rusijos kariuomenę. Matysim, kokį ten mandatą jie turės jau vėliau. Vasaros pabaigoje, rudenį galėsime aiškesnį vaizdą matyti, koks čia jų vaidmuo“, – pridūrė NSGK pirmininkas.

 

Apie šeštadienį į Baltarusiją galėjusią atvykti privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių grupę paskelbė naujienų portalas „rbc.ua“, remdamasis stebėjimo grupe „Belaruski Gajun“.

 

Teigiama, kad šeštadienio rytą Baltarusijoje buvo pastebėta didelė transporto priemonių kolona, neva priklausanti „Wagner“.

 

Kolonoje buvo lengvieji ir krovininiai automobiliai su taip vadinamos Donecko liaudies respublikos registracijos numeriais. „Belaruski Gajun“ duomenimis, automobiliai iš Rusijos į Baltarusiją atvyko naktį ir važiavo Asipovičių link, centrinėje Baltarusijoje, greičiausiai į palapinių miestelį.

 

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) Eltai teigė situaciją stebinti, tačiau kol kas negavusi indikacijų, kurios skatintų imtis papildomų sienos su Baltarusija apsaugos priemonių.

 

Lietuvos kariuomenė patvirtino, kad pranešimus apie galimą „Wagner“ grupuotės atvykimą į Baltarusiją stebi, analizuoja ir vertina. Tačiau, anot kariuomenės atstovų, kaimyninėje valstybėje vykstantys procesai šuo metu papildomos grėsmės Lietuvai nekelia.

 

 

Atgal