VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.07.28.Atsakymai gali nenudžiuginti

Vidmantas Janulevičius

Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Ketvirtadienį ECB pakėlė palūkanų normą. Ar tai jau paskutinis kartas? Ir kada jos pradės mažėti? Atsakymai gali nenudžiuginti.

Birželio mėn. padaręs pauzę ir vakar vėl padidinęs palūkanų normas, JAV FRB parėmė Europos centrinio banko ECB vadovės Christine Lagarde retoriką: duomenys – svarbiausia.

Ar galime čia įžvelgti kokią gerąją naujieną? Gera ji nebent tuo, kad sunkioje ekonominėje situacijoje sprendimai grindžiami ekonominiais duomenimis, o ne politikų „įsivaizdavimais ir pageidavimais“ (nors spaudimas atskirose šalyse labai didėja).

Deja, bet labiausiai tikėtina, kad net pradėjus mažinti palūkanų normas, jos iki kitų metų pabaigos nenukris žemiau 3 proc. ribos.

Tad ropštis iš recesijos gniaužtų tiek Lietuvos verslui, ties ir šalies gyventojams (visi mes esame vienoje valtyje ir labai neadekvatus būna vis nuskambantis verslo ir dirbančiųjų priešinimo refrenas) kol kas bus labai, labai nelengva. Nežinia ir kokių siurprizų pateiks kol kas besileidžianti infliacijos kreivė.

Todėl DABAR KAIP NIEKADA reikalingi koordinuoti, efektyvūs valdžios žingsniai – įvairios priemonės (finansinės ir ne finansinės), kad mūsų verslas neliktų paralyžiuotas konkurencingumo lenktynėse.

Augančios palūkanos nėra vien paskolas turinčių gyventojų problema – Lietuvos verslas labai kenčia dėl riboto kapitalo pasiekiamumo.

Mums visiems kaip niekada svarbu ir stabili mokestinė aplinka, ir teigiami poslinkiai įstatyminėje bazėje (turto amortizacijos mokestis, o dar geriau – grįžęs į politinę darbotvarkę nulinis pelno reinvestavimo mokestis, kurį jau turi visos Lietuvos kaimynės).

Ir labai svarbu, kad Lietuva galų gale su reikiamu entuziazmu imtųsi kovoti dėl paskolinės Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės RRF dalies.

 

Atgal