VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.08.25. PRIGOŽINO „KRITIMAS“ IR DEZ/INFORMACINĖS OPERACIJOS

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra

Geopolitinė padėtis

Pasaulio ir Lietuvos žiniasklaidos priemonėse – antraščių karas. Lenktyniaujama, kas įdomiau, įvairiau praneš apie lėktuvo katastrofos metu galimai žuvusį Prigožiną. Galimai, nes visa informacija, kuri šiuo metu skelbiama – Rusijos FSB ir Kremliaus medijų produktas. Tad visi straipsniai, teiginiai bei šaltiniai, kurie platina ar analizuoja šį įvykį, nors ir skelbdami, jog remiasi šaltiniais Ukrainoje, iš tiesų dubliuoja pirminių Rusijos dezinformacijos šaltinių sukurptą informaciją/dezinformaciją.

Beje, informaciją apie įvykį Kremliaus dezinformacijos šaltiniai paskelbė nedelsiant.

Ne, mes neneigiame, kad to nėra ir nebuvo. Neteigiame, kad tai įvyko. Tačiau faktas akivaizdus – Kremlius nutarė sudeginti savo sukurtą lėlę – Prigožiną. Tokiu būdu įleisdamas dar vieną informacinių nuodų partiją į milijonų, o gal jau ir milijardų smegenis.

Prigožinas, kaip „Wagner“ šeimininkas, veikė nuo 2014-tųjų, tačiau niekam nebuvo įdomus, kol jo „aštrios“ kalbos, kritikuojančios Rusijos armijos generalinį štabą nebuvo dozuotomis injekcijomis ištransliuotos vakarų kryptimi. Dabar – eilinis butų vagis, recidyvistas, virėjas – dar didesnė žvaigždė. Prigožino maišto spektaklis artėja į pabaigą, ir publika atsistojusi ploja bei užgniaužusi kvapą stebi spektaklio atomazgą, kuri vystosi visų akyse. Rusai irgi moka kurti serialus.

Tada kas dabar bus? Kas bus toliau?

Ogi nieko. Viskas bus taip, kaip buvo vakar ir užvakar. Prigožinas nevaidino jokio esminio vaidmens šio karo teatre, išskyrus tai, kad vykdė viešas akcijas, įtikinant kalinius tapti būsimais lavonais arba laisvėje žudančiais karo nusikaltėliais. Prigožinas niekada nevadovavo kariniams veiksmams, tad jo tikra ar tariama netektis – nulinės vertės praradimas Kremliui.

Šiame kontekste mūsų jau nebestebina politikierių ir „ekspertų“ aidu kartojama TASS‘o dezinformacija ir platinama vaizdo medžiaga „iš įvykio vietos“.

Bet ko gi siekiama operacija „Prigožino projekto uždarymas“?

Gali būti siekiama kartu su šia katastrofos informacija suleisti dar didesnę, veiklesnę dozę dezinformacijos, nes Maskva mato, kad mes, tai yra Vakarai, šiuo metu valgome viską, ką mums sumakaliuoja ir į smegenis šeria Kremliaus dezinformacijos mašina.

Gali būti, jog siekiama sumažinti budrumą dėl „Wagner“ veiksmų Baltarusijoje, kas sukėlė itin audringą Lenkijos ir kitų rytinio NATO bloko valstybių reakciją.

Gali būti, jog Prigožinas iš tiesų buvo pašalintas, kaip nepaklusnus sistemos narys ir savo vaidmenį jau atlikęs veikėjas. Tokiu atveju, FSB stiprina Putino kaip vladykos iki 2036 m. autoritetą, parodydama, kad ištikimi karo šunys – Gerasimovas su Šoigu – paklūsta jų nurodymams ir numuša lėktuvą. Kiekviena Putino komandos nario mirtis – signalas kitiems, kas jų gali laukti ateityje. Tačiau turime suvokti ir tai, jog lygiai taip pat bus pasielgta ir su pačiu Putinu, jei jis ims priešintis FSB sistemai ir nevykdys Kremliaus „karo partijos“ pageidavimų.

Apibendrinus visa tai, mes vertiname, kad labai gali būti, kad prasidės „antras žygis“ į Maskvą, kurio finalas a) visiškas „muzikantų“ sutriuškinimas (nes tam Zolotovo šutvei buvo perduoti sunkioji ginkluotė) arba, mažiau tikėtina, b) „perversmas“ Kremliuje.

"The Wall Street Journal" skelbia, jog Kinija tikriausiai padėjo Rusijai statyti gynybinius įtvirtinimus Ukrainoje. Pekinas net tris kartus padidino ekskavatorių tiekimą Rusijai kaip tik tuo metu, kai okupantai pradėjo statyti įtvirtinimus. Taip pat teigiama, kad invazijos metu Kinija perdavė Rusijai tūkstantį bepiločių orlaivių, užmaskuotų kaip vaikiški žaislai, šešis sraigtasparnius, teleskopinius taikiklius, ginklų gamyboje naudojamus titano lydinio gaminius ir kariuomenei skirtas orlaivių dalis.

Žiniasklaida skelbia, jog JAV žvalgybos duomenimis, Kinija tiekia Rusijai technologijas ir įrangą, kurios vaidina vis svarbesnį vaidmenį kare prieš Ukrainą. Kinijos valstybinės gynybos bendrovės tiekė sankcionuotoms Rusijos valstybinėms gynybos bendrovėms įvairią dvejopo naudojimo įrangą, "kurią Maskvos kariuomenė naudoja karui Ukrainoje tęsti".

Taigi, šiandien jau beveik visiškai akivaizdu, jog Kinija nuo pat pirmųjų invazijos dienų aktyviai dalyvauja Ukrainos miestų griovime ir žmonių žudyme.

BRICS susitikime Putinas nuotoliniu būdu pareiškė, kad Maskva invaziją į Ukrainą pradėjo siekdama nutraukti "Vakarų sukeltą karą". Ak taip... mes pamiršome, jog Ukrainos laboratorijose sukurtu virusu apkrėsti paukščiai, turėjo pasėti mirtiną trydos ligą, „naikinant“ išskirtinai rusų tautybės žmones.

Xi pasiuntinukas, Kinijos prekybos ministras Wang Wentao pareiškė, jog BRICS "nėra vieta, kur būtų galima praktikuoti pozicijų užėmimą, kurti konfrontaciją tarp blokų". Esą šis blokas skirtas „išplėsti taikos ir vystymosi architektūrą".

Akivaizdi klasta ir melas.

Štai čia ir ryškėja visa Rusijos + Kinijos Vakarams paskelbto, tačiau Ukrainoje kariaujamo karo architektūra: BRICS - t.y. Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika formuoja naują polių – atsvarą Vakarams, kuriama nauja ekonominė bendrija, nauja valiuta, o Rusija sekina Vakarus kurdama energetines bei kitas problemas.

„Polius“ arba atsvara stipri tik teoriškai. Nes, visų pirma, paties Putino nedalyvavimas susitikime rodo, kad vis dar bijoma Vakarų sankcijų bei teisinio persekiojimo pasekmių, o Kinija ir Indija turi labai rimtų nesutarimų dėl sienų.

Xi ir Putino užmojai labai platūs, tačiau diktatoriai nesuvokia, jog jų šalys tėra Vakarų kapitalo šešėliniai kūriniai, kurie neišgyvens be šeimininko ir jo sukurtos rinkos sistemos. Deja, pasirodo atvejai, kuomet šešėlis sukyla prieš šeimininką, atsitinka ne tik pasakose.

Reikšmingi postūmiai

Okupantai toliau veržiasi į Ukrainos teritoriją: atakuojama Kupjansko, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos kryptimis. Tuo tarpu Ukrainos pajėgos tęsia puolamąją operaciją Melitopolio kryptimi, įtvirtindamos pozicijas užimtose teritorijose.

Šia naktį rusų okupantai naktį sudavė raketinį smūgį Dnipro miestui. Sužeisti septyni žmonės.

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad trečiadienį Rusijos okupuotame Kryme sunaikino Rusijos raketų sistemą S-400. "Atsižvelgiant į tai, kad tokių sistemų skaičius priešo arsenale yra ribotas, tai skaudus smūgis okupantų priešlėktuvinės gynybos sistemai“ – praneša Ukrainos gynybos ministerija.

Pentagono atstovas spaudai generolas Patrickas Ryderis pareiškė, jog Ukrainos gynybos pajėgų kontrpuolimas tęsiasi, todėl daryti išvadas dar per anksti.

"Nuo pat pradžių sakėme, kad jiems tai bus labai sunki ir sunki operacija bei sunkios kovos. Austinas pabrėžė, kad tai yra maratonas, o ne sprintas. Taigi dėl to nereikėtų turėti jokių iliuzijų", - sakė Ryderis.

JAV gynybos ministerijos atstovas taip pat pabrėžė, kad jei Ukrainai kontrpuolimas nepavyks, pasekmės palies Europą ir visą pasaulį.

Nedaugžodžiaudami pritarsime šiam aliarmo skambučiui, tik pabrėšime, jog turime labai intensyviai ruoštis, kad tų pasekmių nebūtų.

Trumpai

CNN paminėjo Baltijos šalių vienybės dieną, pakalbindama latvių vairuotoją Raivį, kuris pareiškė, jog „dabar Putinas nori vėl padaryti Sovietų Sąjungą". Prisiminta ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas pozicija dėl būtinybės remti Ukrainą, nes Ukraina yra pačios Estijos fronto linija. "Ukraina, - teigia ji, - kovoja už mus visus".

Paskelbta apie Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos vizitą į Kyjivą Ukrainos Nepriklausomybės dienos minėjimo išvakarėse.

Skelbiama, jog Rusijos sraigtasparnis Mi-8 kartu su įgula pasidavė, nusileidęs Poltavos aerodrome Ukrainoje.

Tuo tarpų patys rusai teigia, kad sraigtasparnis dėl sugedusios navigacijos nuskrido ne ta kryptimi ir nusileido tiesiai ukrainiečiams į rankas. Kremliaus „opozicija“ platina pranešimą, jog mėgindamas pakilti ir pabėgti, sraigtasparnis buvo numuštas.

Lietuvoje

Apie orą ir bites.

Karas karu, tačiau ūkininkai rėkia, kad jųjų laukuose taip pat, kaip po karo. Esą viskas išdegė, nėra grūdų, gyvuliams šieno ir taip toliau. Žodžiu, žiemą laukia badas, nes nebus ką ėst ne tik karvėms, bet ir mums.

O dar baisiau tai, kad mėsos, pieno ir kitų produktų supirkimo kainos esą sumažėjo, o parduotuvėse padidėjo.

O jau pats didysis košmaras tas, kad valdžia nieko nedaro ir kainų nereguliuoja. „Taigi, taigi, kaipgis...“

Galimas daiktas, jog ta nelemta sausra iš tiesų pridarė bėdų, o didieji „prekybcentriai“ susitarė laikyt aukštas kainas, kad išlupt iš mūsų pinigus ir pasididint pelnus.

Būkim biedni, bet teisingi – kainas reguliuojame mes patys ir tol, kol pirksim, tos kainos kils. Dar sako, kad kainom jau pralenkėm net branginykus skandinavus.

O bet tačiau gal taip labai neverkim kartu su tais ūkinykais... Pasidairykim po internetus, feisbukus, mažesnius Lietuvos miestelius ir jųjų turgelius.

Ir ta proga išduosim paslaptį, jog yra vietų, kur vindytos dešros (naminės!), pilnai prikištos tikros mėsos, kilogramas nekainuoja daugiau devynių eurų. Rūkytos dailios riebios dešrelės kainuoja šešis aurus. Lygiai taip kainuoja ir kiti mėsgaliai beigi lašiniai. O turguose iš viso pasaka – žmonės geram tautiečiui kopūstus dovanai dalija. Kainos - pigiau grybo. Tad ranką prie dūšios pridėję sakom – nevažiuokit in tas lenkiškas biedrionkas tų pigių, kemijų prigrūstų, velniai žino kokių dalykų pirkaliot.

Nuvažiuokit Utenon, Anykščiuos, prasisukit per turgelius, kioskelius, kromeles – triskart mažiau pinigo kaip miesto krautuvėse išleisit ir gražią Lietuvos vasaros pabaigą pamatysit.

O tuo pačiu ir kainas pareguliuosit, ir ūkininkus pamaloninsit.

 

Atgal