VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.07. Vilniuje ir Kaune didėja rinkliava už atliekas

Augant Vilniui ir žmonių jame skaičiui, didėja ir surenkamų komunalinių atliekų  kiekis. Dėl išaugusių jų tvarkymo sąnaudų ir apimties sostinė peržiūri vietinę rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Tarybai pritarus, vidutinio 60 kv. m buto savininkui rinkliava už komunalinių atliekų tvarkymą kainuos – apie 58 Eur per metus (2023 m. buvo apie 46 Eur).

„Faktinės ir planuojamos būtinosios šių metų rinkliavos sąnaudos yra didesnės nei prognozuota 2022 m. pabaigoje. Atsižvelgiant į kitąmet planuojamą surinkti atliekų kiekį, nekilnojamojo turto objektų plėtrą, augančias atliekų tvarkymo sąnaudas ir šių paslaugų apimtį, peržiūrime rinkliavos dydį“, – sako Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė.

Sąnaudos didėja dėl nacionalinio reguliavimo

Sąnaudų didėjimui (mokesčio už atliekų šalinimą sąvartyne augimui ir mokesčio Valstybinės energetikos reguliavimo tarybai įvedimui) savivaldybė negali daryti įtakos dėl privalomų įstatyminių nuostatų įgyvendinimo. Visos sąnaudos yra absoliučiai būtinos tinkamo, kokybiško paslaugų teikimo užtikrinimui.

2024 m. prognozuojamas surinkti ir tvarkyti mišrių komunalinių atliekų kiekis siekia 143 597,43 tonų per metus (2023 m. planuojamas – 143 123,97 t.).

Kiekvienais metais auga ir apsilankančiųjų didelių gabaritų ir žaliųjų atliekų aikštelėse skaičius – 2015 m. – 17 tūkst., 2022 m. – jau 145 tūkst. 2023 metais prognozuojama, kad aikštelėse apsilankys apie 163 tūkst. gyventojų. Surenkamas atliekų kiekis augo nuo 3594 tonų 2015 m. iki 22 415 tonų 2022 m.

Nuo 2024 m. šalyje bus privaloma rūšiuoti maisto atliekas. Kartu su maisto rūšiuojamuoju surinkimu išaugs ir gyventojų edukacijos ir informavimo apie įvedamas atliekų tvarkymo naujoves poreikis.

Keisis mokėjimų terminai

Taip pat keisis rinkliavos ketvirtojo ketvirčio mokėjimo termino laikotarpis. Šiuo metu mokėtojui pasirinkus mokėjimus atlikti kas ketvirtį, kiekviena rinkliavos sumos dalis turi būti sumokama iki einamojo ketvirčio paskutinės dienos. Mokėjimo pranešimas siunčiamas vieną kartą per metus (metų pradžioje), o praktikoje dažnai ketvirčiais rinkliavą pasirinkę mokėti gyventojai, metų eigoje tiesiog pamiršta sumokėti rinkliavos sumos dalį už paskutinį ketvirtį.

Kaune kaina kils beveik trečdaliu

Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (Kauno RATC) vidutiniškai 30 procentų padidinus mišrių  atliekų priėmimo ir tvarkymo mokestį, nuo sausio 1-osios atitinkamai didės ir šios paslaugos kaina kauniečiams. Gyventojų mokama suma kils neženkliai – keliais eurais.

Gruodžio 1-ąją visuotiniame Kauno RATC dalininkų susirinkime nutarta visiems Kauno regiono atliekų turėtojams 30 proc. padidinti atliekų tvarkymo kainą. Jų tvarkymo mokestis Kauno regioniniuose sąvartynuose, mechaninio-biologinio apdorojimo ir rūšiavimo įrenginiuose kils nuo 62,81 iki 106,64 eurų už toną. Paskutinį kartą įkainiai peržiūrėti 2020-aisiais.

Komunalinių atliekų tvarkymo mokesčio tarifai perskaičiuoti atsižvelgiant į teisės aktus, pagrindinius strateginius atliekų tvarkymo uždavinius, ženkliai išaugusias atliekų tvarkymo paslaugų kainas bei kitus susijusius faktorius.

Pasak Kauno RATC atstovų, vien dėl infliacijos didžiosios dalies paslaugų ir prekių kainos padidėjo apie 21 proc. Taip pat smarkiai išaugo priimamų atliekų kiekiai didžiagabaričių atliekų aikštelėse, jų tinkamo utilizavimo sąnaudos bei sąvartyno taršos mokestis, kuris šiemet valstybės pakeltas nuo 15 iki 50 eurų už toną.

„Suprantu, kad 30 procentų skamba kaip itin didelis šuolis, bet kiekvienas mišrių komunalinių atliekų turėtojas ir toliau mokės už bendrą paketą. Jis susideda iš atliekų surinkimo, vežimo ir tolesnio atliekų sutvarkymo, tai yra perdavimo rūšiuoti, perdirbimo, panaudojimo, deginimo ir utilizavimo, įskaitant ir šalinimo sąvartyne mokestį.

Mokama suma prilygs vienam ar dviem kavos puodeliams: gyventojams pokytis vidutiniškai sieks iki 2 eurų, o įmonėms – maždaug 7 eurus“, — aiškino Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pasak jos, individualių namų gyventojams, turintiems 140 litrų konteinerį, kuris išvežamas kas antrą savaitę, užmokestis padidės vos 1,35 euro. Daugiabučių namų gyventojams mėnesinės įmokos ūgtelės maždaug iki 1,85 Eur. Kiek didesnis kilimas numatytas juridiniams asmenims – 7,11 Eur.

 

 

Atgal