VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.11. Valdžia kerta ne kremliui, o mažiausiai pasiturintiems Lietuvos gyventojams

Dominykas Vanhara

Teisininkas

Kaip žinia, šią savaitę kilo tam tikras skandalas, kai vienas degalinių tinklas, pardavinėdamas naftos dujas, ant kasos kvitų pradėjo atskira eilute mušti žymą apie TS-LKD partijos įvestą akcizą ir jo įtaką naftos dujų kainoms.

Lietuvos verslas jau kuris laikas kėlė klausimą, kad kaip čia taip nutiko, jog po Naujų metų Lietuvoje įvedamas toks akcizas naftos dujoms, kuris tampa didžiausias regione ir vienas didžiausių pasaulyje. Nuo regiono kaimynių šis akcizas, kuris dabar yra 304 EUR už toną, skiriasi dešimtimis kartų, o kaimyninėje Latvijoje jis ir toliau yra iš viso netaikomas. Bet čia dar tik pradžia. Nes mūsų valdžia numatė šį akcizą pamečiui ir toliau drastiškai didinti, kol jo dydis per kelis artimiausius metus pasidarytų didžiausias pasaulyje (berods, tik Švedijoje yra panašaus dydžio).

Aišku, kilus skandalui dėl degalinių tinklo kvito žymos, netruko sureaguoti ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas, kuris pareiškė, kad tokiu akcizu yra kardomas kremliaus finansavimas, nes, kadangi naftos dujos nepatenka po sankcijomis, todėl tokiu drastišku akcizu yra bandoma užkardyti kremliaus eksportą bei eksporto pajamas.

Na o bet tačiau, aš čia atlikau tyrimą (kas reiškia, jog pasigooglinau), kad naftos dujos yra šalutinė naftos perdirbimo proceso produkcija, kuri gaunama perdirbant naftą, ir Orlen Lietuva naftos perdirbimo gamykla šias dujas taip pat gamina. Kai kas nurodo, kad jų pagamina net daugiau, nei yra Lietuvos poreikis.

Grįžkime prie Simono Gentvilo. Aš suprantu, kad visi bent kiek gabesni valdančiųjų viešųjų ryšių specialistai jau senai išsilakstė ir nebenori nieko bendro su šia galutiniai susikompromitavusia valdžia turėti. Tai liko tik tie PR specialistai, kurie liko, ir kurie nieko be kremliaus kortos sugalvoti nebegali. Tai žiūrėkit, jei tikrai yra taip, kaip sako S. Gentvilas, jog yra daug naftos dujų, kurios yra importuojamos iš rusijos (žodžius „kremlius“ ir „rusija“ rašau iš mažosios ne todėl, kad esu neraštingas, o todėl, kad jie nenusipelnė, jog rašyčiau iš didžiosios), tačiau lygiai taip pat turime ir lietuvišką gamyklą, valdomą draugų ir sąjungininkų lenkų, kuri taip pat daug šių naftos dujų gamina, tai ar tikrai reikėtų šį klausimą spręsti taip, kaip nurodė S. Gentvilas? Kuris aiškiai pripažįsta, kad vieną didžiausių pasaulyje akcizų naftos dujoms Lietuva įvedė, nes siekė užkardyti kremliaus eksportą?

Ir kaip Gentvilas jr. ruošiasi užkardyti kremliaus eksportą, jei kaimyninė Latvija akcizo naftos dujoms netaiko iš viso, o likusios kaimyninės šalys taiko dešimtimis kartų mažesnį, nei dabar taiko Lietuva? Jei mes turėtumėme normalią Lietuvos žmonių interesus atstovaujančią valdžią, o ne korumpuotą žemesnių nei vidutinių gabumų ir gebėjimų veikėjų sambūrį, tokia valdžia turėtų ne baudžiamuosius akcizus Lietuvos žmonėms bei verslui įvedinėti, o reikalauti, kad ES naftos dujų importui numatytų kuo didesnius muito mokesčius. Tokie muito mokesčiai niekaip nepaliestų Orlen Lietuva gaminamų naftos dujų, o kremliaus naftos dujų eksportą kardytų ir kardytų ne Lietuvos mastu, o ES mastu.

Tęskime toliau ir pereikime prie klausimo, o tai kur yra naudojamos tos naftos dujos? Jos yra naudojamos automobiliuose su dujine įranga, pardavinėjamos dujų balionuose gyventojams, kurie šias dujas naudoja maistui gaminti, o taip pat intensyviai naudojamos pramonėje, šildant paukštynus ir kt. O va tai reiškia, kad ši valdžia elementariai kerta per mažiausiai pasiturinčių Lietuvos gyventojų, kurie gyvena mažuose miesteliuose, kaimuose ar vienkiemiuose, gerovę, kurie naftos dujas balionuose maistui gaminti naudoja ne dėl per gero gyvenimo, o todėl, kad kitokios alternatyvos neturi. Nes iki jų gyvenamosios vietos gamtinių dujų nėra atvesta.

Tęsiant toliau, šie baudžiamieji (ką pripažįsta ir pati valdžia) akcizai naftos dujoms kirs ir per Lietuvos vartotojų piniginę, nes ženkliai brangs paukštiena ir kiaušiniai. Negana to, kirs ir per Lietuvos verslą. Ne tik per Orlen Lietuva naftos perdirbimo gamyklą, bet ir per Lietuvos paukštynus. Nes, kaip minėjau, kaimyninė Latvija jokio akcizo naftos dujoms ir toliau netaiko. Ar esate matę Lietuvos prekybos centruose kiaušinių pakuotes, pažymėtas etiketėmis „Vistu olas“? Tai va, šie kiaušiniai yra iš Latvijos. Nuo šiol šių kiaušinių ne tik matysite prekybos centruose daugiau, bet ir patys juos pirksite, nes jie bus pigesni už lietuviškus. Kaip ir pirksite latvišką paukštieną. Dėl tos pačios priežasties.

Tęsiant dar toliau, naftos dujos, kaip liudija mano išsamus atliktas tyrimas (t. y. ką man pavyko išsigooglinti), yra viena mažiausiai taršių kuro rūšių. Todėl ne, šie baudžiamieji akcizai niekaip ir jokia apimtimi su jokia ekologija, klimato kaita ar žaliuoju kursu nėra susiję. Tuo labiau, kad šviesmečiais už naftos dujas taršesniems mazutui ar akmens anglims dabar yra taikomi dešimtimis kartų mažesni akcizai (akmens anglims – 7,53 EUR už toną, mazutui – 60 EUR už 1000 litrų).

O tai su kuo tuomet yra susijęs šis valdžios sprendimas? Mano nuomone, susijęs su keliomis aplinkybėmis. Apie pirmąją aplinkybę užuominą duoda pats Eligijaus Masiulio politinio krikštatėvio sūnus Simonas Gentvilas savo įraše, nurodydamas, kad gyventojai, užuot naudoję naftos dujas valgiui gaminti, turėtų pereiti prie elektros. Bingo!

Nes ką nurodo pramonininkai, tai jie, po visų šios valdžios atliktų elektros rinkų liberalizavimų ir kreivų algoritmų, kurie užkėlė elektros kainas į stratosferą, bandydami užkardyti savo drastiškai augančias savikainas, įsirengė naftos dujų katilines, kadangi naftos dujos brango gerokai mažiau, nei elektra. Todėl ne, labai negerai, kai sumažėjo elektros rinkos liberalizavimu bei kreivais algoritmais kerpamų avelių kiekis. Galvojote, taip lengvai išsisuksite nuo šios valdžios išgaląstų žirklių? Staigiai visi marš atgal į liberalizuotą elektros rinką!

Na o antroji aplinkybė yra tokia, kad šiemet yra rinkiminiai metai. Vadinasi, ši valdžia privalo būti itin dosni savo elektoratui. O iš kur tą dosnumą paimti, kai ir taip biudžetas yra su absoliučiai maksimaliu ES leidžiamu deficitu? Na, kadangi ši valdžia jau ne kartą parodė, jog apie Lietuvą sprendžia pagal Gedimino prospektą bei pagal Excelį, tai, kadangi Gedimino prospekte niekas apie jokias naftos dujas gal net ir girdėję nėra, tai valio, kalam naftos dujoms vieną didžiausių pasaulyje akcizų ir surinksime daugiau pinigų į biudžetą. O jau kvailiems rinkėjams paaiškinimą sugalvosim. Kodėl reikia įvesti absoliučiai kvailą nekilnojamojo turto mokestį? Briuselis liepia. Kai Briuselis paaiškino, kad nieko neliepia, tuomet planai buvo padėti į stalčių. Kodėl reikia Nacionalinio stadiono statybų sąmatą padidinti 40 mln. EUR? Nes force majeure, karas vyksta, Covid pandemija buvo. Kodėl įvedėt vieną didžiausių pasaulyje akcizų naftos dujoms? Nes kremlių finansuojat. Kad tas pačias naftos dujas gamina ir Lietuvos įmonė, ir gamina jų daug – negirdėjom.

Tai va, taip ir gyvenam. Todėl nepaliausiu kartoti – šiemet bus trys rinkimai. Matote, kas būna, kai per rinkimus liekate sėdėti ant sofos ir iki urnos neateinate? Nes šios valdžios fanatiški sektantai tikrai ateis, net neabejokite. Ir tuomet vėl galėsite ir toliau džiaugtis šia „geriausia, kas nutiko Lietuvai“ valdžia.

Atgal