VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.14. Atrodytų, ne taip seniai minėjome Sausio 13-osios, Laisvės gynėjų dienos, trisdešimtmetį, o pasaulis per tą laiką pasikeitė beveik neatpažįstamai ir, deja, netapo saugesniu

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė

Viktorija Čmilytė-Nielsen 

Vertybės, kurios 1991–ųjų sausį sutelkė žmones, suteikė jiems stiprybės apginti savo laisvę ir nepriklausomybę, šiandien vėl tampa gyvybiškai reikšmingos.

Pirmiausia, tai pasirengimas krašto gynybai. Šindien tai ne tik karys su modernia ginkluote, bet taip pat ir susipratęs, kritiškai mąstantis pilietis.

Antra, moralinė tvirtybė. Sausio 13–oji moko, kad laimi tas, kuris jaučiasi moraliai teisus. Čia mūsų namai, mūsų protėvių žemė ir niekas negali mūsų sugniuždyti, atimti pasitikėjimo savo jėgomis ir įsitikinimo savo pergale.

Trečia, tai tarptautinis solidarumas. Turime aiškiai atskirti, su kuo mus sieja egzistenciniai interesai, o kam esame tik laikini ir išmainomi parneriai.

Ketvirta, dėmesys jaunajai kartai. Reikia nuolat rūpintis, kad išliktų tvirtas ryšys tarp kartų perteikiant reikšmingiausių mūsų valstybei įvykių svarbą ir prasmę.

Ir pagaliau – laisve reikia mokėti dalytis. Tai vertybė, kuri gyva bendravimu – tarp laisvų žmonių, laisvų tautų, laisvų valstybių. Negalime jaustis laisvi, kai greta dūsta Baltarusija, kai plūsta krauju Ukraina.

Tik išmokę Sausio pamokas turėsime kažkokias garantijas, kad tai nepasikartos.

O jei, neduokdie, pasikartos, būsime pasirengę.

Nuotr. Olga Posaškova

Atgal