VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.19. 2024 m. ES verslas prognozuoja, kad įmonių apyvarta didės

Europos Centrinio Banko (ECB) vykdytos verslų apklausos duomenimis, pernai antroje metų pusėje euro zonos įmonės fiksavo apyvartos didėjimą. Deja, padidėjusios darbo jėgos, gamybos ir palūkanų sąnaudos smukdė jų pelningumą. Verslai tikisi, kad 2024 m. pirmoje pusėje įmonių apyvarta toliau augs.

„European Merchant Bank“ vadovo Sarp Demiray teigimu, ECB apklausos rezultatai rodo, kad baigiantis 2023 m. ES verslų noras skolintis didėjo, nors ir neženkliai. Išorinio finansavimo aktyviau ieškojo stambus verslas. Tuo tarpu smulkusis ir vidutinis verslas buvo pasyvesnis. Verslai labiau domėjosi verslo paskolomis, lizingu. Gautas finansavimas daugiausia buvo naudojamas ilgalaikėms investicijoms ir apyvartiniam kapitalui. Ketvirtadalis Europos Centrinio Banko apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad galimybė gauti išorinį finansavimą buvo pagrindinis iššūkis.

Lietuvos banko duomenimis, 2023 m. šalyje verslų finansavimas didėjo visuose sektoriuose, išskyrus pramonę.

Įmonės daugiausia išlaidų skyrė darbuotojų atlyginimams

2023 m. antroje metų pusėje tiek didelės, tiek mažos įmonės daugiausia išlaidų skyrė darbuotojų atlyginimams. Smulkiųjų bei vidutinių verslų išlaidos paskoloms buvo mažesnės nei darbuotojams.

„Europos Centrinio Banko apklausos duomenimis, įmonių investicijų ir užimtumo augimas iš esmės išliko nepakitęs. Finansinio verslo pažeidžiamumo rodiklis, kuris pateikia išsamų įmonių finansinės padėties vaizdą, rodo, kad 9 proc. euro zonos įmonių pernai susidūrė su dideliais sunkumais vystydamos savo verslą ir apmokėdamos skolas“, – komentuoja S. Demiray.

2024 m. didės kainos ir darbuotojų atlyginimai

Kalbant apie 2024 m. iš apklausos rezultatų matosi, kad daugelio euro zonos įmonių paslaugų, produktų kainos pirmąjį 2024 m. pusmetį didės 3,7 proc. Taip pat tikimasi, kad darbuotojų atlyginimai didės 4,3 proc., o vidutinis užimtumas šiais metais išaugs 1,7 proc. Verslas prognozuoja, kad per ateinančius šešis mėnesius toliau didės apyvarta ir investicijos į bendroves.

Šių metų pirmoje pusėje tiek stambios įmonės, tiek smulkus ir vidutinis verslas mano, kad bus sudėtingiau gauti verslo paskolas.

Atgal