VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.26. Biurokratijos džiunglės Europoje

Vidmantas Janulevičius, Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Šiandien – apie liūdnus europietiškus anekdotus, kurie jau niekam nejuokingi.

Manau, reikėtų mums visiems sunerimti, nes Europa jau dešimtmetį vadinama “pasaulio muziejumi”. Taip pat ji vadinta ir šių metų Pasaulio ekonomikos forumo metu. Labai nesmagiai skambėjo ir teiginiai, kad kol JAV plečia inovacijas, Europa gilina reguliavimą.

Akivaizdu, kažką Europoje darome ne taip.

Dažnai kalbame apie energetinį, darbo jėgos, žaliavų ir visokį kitokį konkurencingumą. Gal metas susimąstyti ir apie reguliavimo konkurencingumą. Tai patvirtino ir Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujančių Europos Sąjungos įmonių vadovai, kurie šiuo metu investuoja JAV ir teigia, kad JAV tiesiog viskas vyksta greičiau. DAUG GREIČIAU!

Pavyzdžiui, leidimai statyti vėjo jėgainių parką JAV išduodami per porą metų, kai tuo pat metu skirtingose Europos Sąjungos šalyse tai gali trukti ir iki devynerių metų.

Šitos biurokratijos džiunglės Europoje skamba kaip anekdotai, tik niekas nebesijuokia.

Viena įmonė Vokietijoje tiek ilgai laukė vėjo jėgainės statybos leidimo, kad kol jo sulaukė, rinka nustojo gaminti pasirinktą vėjo jėgainės turbinos modelį!

Jau 2022 metais daugelyje Europos Sąjungos šalių daugiau vėjo energijos pajėgumų laukė (vertinant GW) statybų leidimų, nei jų buvo statoma. 2023 metais šie skaičiai dar padidėjo.

Visoje Europos Sąjungoje apie keturis kartus mažiau yra statoma vėjo energijos pajėgumų, nei laukiama jų statybos leidimų!

Smagu, kad Europos Komisija pripažįsta problemą ir praėjusiais metais ėmėsi iniciatyvos, bandydama užtikrinti, kad leidimų gavimo procesas netruktų ilgiau nei dvejus metus. Gerai, kad atkreipė dėmesį į vieną sektorių, tačiau tomis pačiomis reguliavimo sudėtingumo ir lėtumo ligomis serga beveik kiekvienas Europos Sąjungos ir Lietuvos sektorius.

Tikiu Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ryžtu sumažinti administracinę naštą verslui 25 procentų. Bet gal galėtume Lietuvoje nelaukti „mamos Europos“ taisyklių, o imtis darbų darymo jau šiandien ir užtikrinti konkurencingą reguliavimą regione?..

Atgal