VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.01.24. Sostinės centrą užpildė traktoriai

 

Ūkininkams pradėjus protesto akciją, Vilniaus Gedimino prospekte išsirikiavo ūkininkų bei miškininkų technika.  Sostinės centrą užpildė apie 1300 traktorių ir kitos sunkiosios technikos.Kaip teigia žemdirbiai, taip siekiama atkreipti ne tik Valstybės institucijų dėmesį į sudėtingą žemės ūkio padėtį, visuomenės supriešinimą, didelę atskirtį tarp miesto ir kaimo, valstybinių institucijų etiketės „išlaikytinis“ klijavimą žemdirbiui, bet ir pranešti visos Lietuvos žmonėms, kad Lietuvos ūkininkai toliau taip dirbti ir gyventi negali.

Ūkininkų teigimu, nuo žemės ūkio politikos priklauso ne tik Lietuvos žemdirbių veikla ir gyvenimas, bet ir visos šalies gyventojų ateitis: maisto kainos, maisto kokybė, iš esmės apsirūpinimas maistu ir jo saugumas, socialinė bei ekonominė šalies gyventojų gerovė.

Pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos. Žemdirbių bendruomenę skaudina ilgą laiką Žemės ūkio ministerijos skleista netiesa, manipuliavimas skaičiais viešoje erdvėje, dalies duomenų atskleidimas, o reikšmingos – nutylėjimas.

Žemdirbiai ilgai prašė išklausyti jų problemas, pateikdami faktus, argumentus su pavyzdžiais, kurie padėtų tas problemas spręsti. Deja, šiuo metu belieka tik Vyriausybė ir jos vadovė Ingrida Šimonytė, kuri, kaip tikisi ūkininkai, ieško ir ras būdų konstruktyviai išeiti iš šios sudėtingos padėties.

Žemės ūkio ministras K. Navickas teigė suprantantis, su kokiomis problemomis susiduria ūkininkai, ir teigė ėmęsis veiksmų ištaisyti padarytas klaidas. Tai esą susiję su akcizu suskystintoms naftos dujoms ir žaliuoju kuru.

Protesto metu bus suformuotas galutinis reikalavimų sąrašas. Bus kalbama apie  paprasčiausius, bet ir labiausiai erzinančius klausimus. Pirmas klausimas kyla dėl daugiamečių pievų. Antras klausimas yra padidintas suskystintos naftos dujų akcizas. Kitas klausimas – sumažintas akcizas dyzelinui nuo sausio mėnesio. Taip pat valstybės noras praplėsti saugomas teritorijas ir tokiu būdu apriboti ūkinę veiklą.

Pasak ūkininkų, besitęsiančios pieno ūkio krizės klausimas nuolat buvo darbotvarkėje, tačiau sprendimo taip ir nerasta.

Ir galutinis klausimas – į Lietuvą patenkantys rusiškos kilmės grūdai. Teigta, jog tvarkos pasigendama ir iš Europos Sąjungos, mat nėra programos, kaip valdyti rusiškos kilmės grūdų tranzitą.

 

Atgal