VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.03. ES valstybės pritarė naujoms DI taisyklėms

27 Europos Sąjungos valstybės narės penktadienį patvirtino svarbų dirbtinio intelekto (DI) naudojimo apribojimo taisyklių rinkinį ir po sunkių derybų įveikė paskutinę kliūtį.

Briuselis pirmą kartą pasiūlė priimti dirbtinio intelekto įstatymą 2021-aisiais, tačiau teksto projektas patvirtintas tik po to, kai pokalbių robotas „ChatGPT“ įsiveržė į DI sceną.


ES valstybės ir įstatymų leidėjai dar gruodį susitarė dėl taisyklių projekto, vadinamo pirmuoju pasaulyje išsamiu DI reguliavimo teisės aktu, ir patvirtinimas po to turėjo būti tik formalumas.

Tačiau kai kurios šalys, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, išreiškė susirūpinimą, dėl kurio kilo baimė, kad DI įstatymo nepavyks įgyvendinti – dėl to prasidėjo naujas derybų dėl jo turinio etapas.

Penktadienį Briuselyje vykusiame susitikime ES ambasadoriai galiausiai pasirašė tekstą, kai Prancūzijos ir Vokietijos susirūpinimas buvo nuramintas.

„Labai džiaugiamės galėdami pranešti, kad ambasadoriai ką tik vienbalsiai patvirtino galutinį kompromisinį tekstą, rastą dėl pasiūlymo dėl suderintų dirbtinio intelekto taisyklių“, – sakė ES rotacijos tvarka pirmininkaujanti Belgija.

Už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas pasveikino „istorines, pirmąsias pasaulyje ir novatoriškas“ taisykles.

„Aktas dėl DI sukėlė daug aistrų ir teisingai! Šiandien valstybės narės patvirtino gruodį pasiektą politinį susitarimą – pripažindamos, kad derybininkai rado puikią pusiausvyrą tarp inovacijų ir saugumo“, – sakė jis.

Paryžius ypač siekė, kad įstatymu būtų apsaugoti DI startuoliai, norėdamas užtikrinti, kad taisyklės neuždraustų būsimų „Europos DI čempionų“.

„ChatGPT“ pademonstravo svaiginančią DI pažangą ir parodė, kad ši technologija – generatyvinis DI – kelia daug grėsmių, tačiau taip pat gali atverti naujų galimybių.

Lengvai prieinamas JAV bendrovės „OpenAI“ pokalbių robotas per kelias sekundes gali sugeneruoti iškalbingas esė ir aistringą poeziją, taip pat išlaikyti medicinos ir teisės egzaminus.

Generatyvinio DI programinė įranga, tarp kurios yra ir „Google“ pokalbių robotas „Bard“, gali greitai sukurti tekstą, vaizdus ir garsą iš paprastų kasdienės kalbos komandų.

Atgal