VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.06. Adolfo dvasia reinkarnavosi į Trampą? „Heil Tramp!“ (?)

Algimantas Lelešius

1941 metų tremtinys

Šie du skiemenys lyg du agresyvaus šuns amtelėjimai fanatiškiems Trampo garbintojams gali pasakyti daugiau negu jo smerkimo valanda.

Rusų ir ukrainiečių satyrikas N.Gogolis pasakė: „Pajuokos bijo net ir tas, kuris nieko nebijo“. Jeigu europiečiai kartais primintų tokį Trampo „sveikinimą“ amerikiečiams gal tai juos kažkiek paprotintų. Nes mes, europiečiai, žinome prie ko privedė pasveikinimas „Heil Hitler“.

Sunku logiškai suvokti Trampo vis didėjantį garbinimo fenomeną. Kuo daugiau jo nusikaltimų atskleidžiama (4 teismai galėjo jį pasodinti dešimtmečiams) tuo jis darosi populiaresnis. Prisiminkime Adolfą. Kuo daugiau jis atlikdavo niekšiškų užpuolimų ir kuo daugiau šalių užkariaudavo, tuo labiau jį garbino vokiečiai. Europiečiai žino kuo tai baigėsi, todėl ir turi moralinę teisę priminti artėjantį amerikiečiams sunacėjimo pavojų.

Tuzinas moterų apkaltino Trampą įžūliausiais priekabiavimais. Logiškai galvojant moterys turėtų nebalsuoti už gašlūną. Tada jis jokių šansų laimėti prezidento rinkimus neturėtų. Bet amerikietėms moterims jo gašlumas, pasirodo, nėra kažkas neigiamo. Kai kurios gal net galvoja: o kad jis prie manęs būtų priekabiavęs. Bet amerikietės turi suvokti, kad balsuodamos už Trampą, jos taps viso pasaulio moterims pajuokos ir paniekos objektu.

Europiečius ir ukrainiečius gąsdina Trampo nenoras teikti ginklus Laisvąjį pasaulį ginančiai plūstančiai krauju Ukrainai. Toks Trampo elgesys – didžiulė Putino pergalė. Jis turi vilčių nugalėti praradusią amerikietiškus ginklus Ukrainą ir planuoti NATO puolimą.

Didžiausia grėsmė kyla Pabaltijo šalims ir Lenkijai. Europa turi ruoštis galimam karui, intensyviai gaminti sau ir Ukrainai įvairiausius ginklus, tolimojo nuotolio raketas. Europiečiai turi reikalauti iš savo diasporos JAV, taip pat žydų diasporos, susitelkti ir pradėti agitaciją, protesto mitingus, eitynes prieš Trampą.

Neįmanoma suvokti kaip žmogus, kurio šalininkai 2022 m. sausio 6 dieną šturmavo Kapitolijų (žuvo 5 žmonės, 3 iš jų valstybės tarnautojai) ne tik nesėdi kalėjime, bet ruošiasi prezidento rinkimams. Tai JAV demokratijos grimasos, jos gėda. Panašus įvykis buvo 1923 m. Vokietijoje, kai Adolfo šalininkai organizavo alaus pučą ir bandė paimti valdžią. Adolfas atsidūrė kalėjime, o Trampas ... kandidatuoja į prezidento postą.

Amerikiečiai (Trampo šalininkai) europiečių požiūriu atrodo neadekvačiai, lyg nepakaltinami.

Blogiausia, jei Europa liks abejinga. O galėtų ryžtingai pasakyti: Trampo kaip kandidato į prezidentus nepripažįstame. Visi mąstantys amerikiečiai turi susimąstyti. JAV gali virsti autoritarine valstybe, valdoma gangsteriškai neadekvataus žmogėno.

Atgal