VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.08.Siūloma stiprinti sienos kontrolę su Baltarusija

 Nacionalinio saugumo komisija (NSK) apsvarstė institucijų pasiūlymus, kuriais siekiama mažinti pavojus, susijusius su išaugusiais tranzito per Lietuvą iš Baltarusijos srautais, Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla prieš Lietuvos valstybę ir piliečius, gerinti sankcionuojamų prekių ir kontrabandos gabenimo kontrolę, perskirstyti išteklius bei didinti eismo saugumą pasienyje su Baltarusija išaugus transporto, prekių ir asmenų sienos kirtimo atvejams.

 

„Pastaruoju metu Baltarusijos piliečių srautas visuose prie sienos su Baltarusijos kelių PKP išaugo apie 50 proc. Išaugus transporto, prekių ir asmenų srautams, būtinas šių srautų valdymo pertvarkymas, techninių priemonių koncentracija, dar detalesnė asmenų, transporto priemonių ir prekių patikra. Be to, atsižvelgiant į Baltarusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veiklą prieš Lietuvą, režimams įvairiausiais būdais bandant apeiti sankcijas bei didėjant eismo įvykių pasienyje grėsmei, tokia įvykių dinamika kelia papildomas rizikas. Dėl šių priežasčių teikiame Vyriausybei siūlymus dėl sienos kontrolės su Baltarusija pokyčių“, – teigia LRVK Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

 NSK siūlo palaipsniui mažinti  reguliarų tarptautinį keleivių vežimą autobusais vykdantiems Baltarusijos ir Lietuvos vežėjams išduodamų leidimų skaičių, taip pat riboti keleivių įlaipinimą ir išlaipinimą Kenos (Kybartų) geležinkelio pasienio kontrolės punkte; stabdyti pėsčiųjų ir dviratininkų vykimą per Baltarusijos – Lietuvos valstybinę sieną bei stabdyti prekių, transporto ir asmenų judėjimą per Lietuvos – Baltarusijos valstybinę sieną Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose.

2023 m. per valstybės sieną su Baltarusija, kelių pasienio kontrolės punktuose asmenys tikrinti  beveik 3,9 mln. kartų (25,5 proc. daugiau nei 2022 m.). 66 % tikrintų asmenų sudarė Baltarusijos piliečiai.

Atgal