VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.08. Kuo stoginės automobiliams skiriasi nuo pavėsinės?

 

Dažnai stoginės ir pavėsinės yra maišomos. Pavėsinės gali būti statomos tiek pavieniui, tiek prie gyvenamojo namo ar sodo namelio, taip praplečiant jo erdvę. O stoginės automobiliams gali būti stilingas ir praktiškas kiemo akcentas, apsaugantis automobilį nuo kritulių ir saulės. Skaitykite toliau ir sužinokite, kokie yra pagrindiniai stoginių ir pavėsinių skirtumai bei kada ką rekomenduojame rinktis.

 

Stoginės automobiliams – kokią pasirinkti?

Stoginės automobiliams ir pavėsinės dažnai statomos tiek prie gyvenamųjų namų, tiek kaip pavieniai statiniai. Stoginės automobiliams gali būti įvairių tipų, dydžių, glaudžiamos prie namo sienos ar statomos atskirai, jums patogioje vietoje. Renkantis automobilio stoginę reikėtų apgalvoti šiuo pagrindinius dalykus:

  • Stoginės dydis.  Didesnės stoginės dažnai pasirenkamos, kai kartu gyvena ne viena šeima ar kai statoma bendra stoginė šalia kotedžų ir pan. Kompaktiška stoginė 1-am automobiliui gali būti geras pasirinkimas mažame sklype, taupant vietą ar net sodo sklype, jei norite atvykę savaitgaliui apsaugoti automobilį nuo kritulių ir saulės šviesos.
  • Stoginės tipas. Stoginės gali būti įvairių tipų, pavyzdžiui, su vienšlaičiu ar dvišlaičiu stogu. Tai leidžia sukurti praktišką ir funkcionalią stoginę automobiliui, kai iš vienos pusės automobiliai yra geriau apsaugomi nuo saulės ir kritulių, o iš kitos pusės lengva įvažiuoti ir įnešti / iškrauti krovinius. Prie namo dažnai glaudžiamos vienšlaitės stoginės, tačiau jos puikiai atrodo ir pastatytos pavieniui.
  • Dizainas ir apdaila. Renkantis stoginės apdailą, jūs galite rinktis, kokia spalva dažyti ar impregnuoti medieną, taip pat galite rinktis skirtingą stoginių stogo dangą. Ją galite derinti prie jūsų namo, sodo namelio eksterjero ar sukurti norimą stilių. Nepermatomas stogas geriau apsaugos automobilius nuo saulės šviesos ir šie vasarą mažiau prišils, tačiau skaidrus stogas gali būti praktiškas, jei stoginėje planuojate laikyti ne tik automobilius, bet ir kieme reikalingus daiktus – tuomet skaidrus stogas praleis daugiau šviesos ir bus lengviau rasti reikiamus daiktus. Nors stoginės yra atviro dizaino, tačiau esant pageidavimui, jas galima koreguoti ir, pavyzdžiui, įrengti vieną ar dvi sienas, papildomą sandėliuką ir pan.

Pavėsinės jūsų kiemui: tipai ir dydis

Pavėsinės, sodo namelis ar užuovėja? Kaip pavadinsi, taip nesugadinsi – svarbiausia, kad naujas statinys atitiktų būtent jūsų ir jūsų šeimos poreikius. Štai kokie yra tipai ir dydžiai:

 

  • Klasikinė pavėsinė. Klasikinė pavėsinė, dažniausiai, yra statoma kaip atskiras statinys sklype, sodyboje ar sode. Ji turi stogą ir vieną ar kelias uždaras sienas, apsaugančias nuo vėjo ir kritulių. Pavėsinėje smagu vakaroti vasaros ir šiltais rudens vakarais, prisėsti po dienos darbų, be to – joje galima laikyti ir vasaros atributus, tokius kaip vaikų žaislai, hamakas ir t. t.
  • Stoginė – originali vieta laisvalaikiui. Tradiciškai stoginės suprantamos tik kaip vieta automobiliui, motociklui ar dviračiui laikyti. Tačiau turint didesnį sklypą stoginę galima paversti išskirtiniu kiemo akcentu! Stoginė bus puiki vieta valgyti pietus vasarą, vakaroti su draugais ar užsiimti įvairiomis veiklomis su vaikais. Stogas apsaugos ne tik nuo kritulių, bet ir nuo kaitrios saulės, kad laiką leisti lauke būtų malonu.
  • Du viename: pavėsinė ir sodo namelis.­­ Tokia pavėsinė su sodo nameliu gali būti geras pasirinkimas, jei mėgstate sodininkauti ir jums reikia vietos įrankiams susidėti. Taip pat ji gali praversti, jei nuolat šiame sklype dar negyvenate, tuomet turėsite ne tik pavėsinę laisvalaikiui, bet ir sandėliuką, kurį galėsite saugiai užrakinti.

Medžio privalumas stoginėse ir pavėsinėse

Jeigu gaminiai yra statomi iš medžio,  juos lengva koreguoti, o pagaminus – surinkti. Nedidelę stoginę ar pavėsinę surinkti galite ir patys, tam paskyrę savaitgalį. Tam užteks paprasčiausių turimų įrankių, o aiškios instrukcijos padės nepasiklysti ir džiaugtis geru galutiniu rezultatu.

Atgal