VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.09. 2024 m. vasario 8 dieną Rukloje atidengtas Algirdo bataliono istorijos monumentas ir paminėtos 28-osios kovinės vėliavos įteikimo metinės

 

Prie monumento statybų asmeninėmis lėšomis prisidėjo bataliono kariai bei draugai. Ilgus mėnesius akmenį skaldė buvęs bataliono jaunasis Vilkas - skulptorius Kristupas Bimbiras, o metalą kaldino skulptorius Stasys Kezys.
Obeliskas simboliais apjungia tris bataliono istorijos laikotarpius – LDK Algirdo laikus, tarpukario LDK Algirdo 2-ojo pėstininkų pulko laikus ir šiuolaikinį, modernų Algirdo batalioną.

Stilizuotos obelisko detalės išlaiko tradicijos ir šiuolaikiškumo simbiozę, kaip ir pats Algirdo batalionas, o kylantis į dangų obeliskas simbolizuoja bataliono augimą. Trikampė jo forma - amžinybės, tvirtumo ir galios simbolis.
Postamento apačioje pritvirtintoje metalo plokštėje - mūšiuose žuvusių 2-ojo pėstininkų pulko, kurio tradicijas Algirdo batalionas perėmė, karių vardai ir mirties datos.

Ričardo Grigo nuotraukos

Stilizuotos ietys simbolizuoja didžiojo kunigaikščio Algirdo laikus ir legendinę valdovo frazę: „Maskvos didysis kunigaikšti, atsimink, kad lietuvio ietis stovėjo prie Maskvos!“
Skaičius 2 kitoje obelisko pusėje – originalus, koks buvo 2-ojo pėstininkų pulko vėliavoje.
Geležinio Vilko galva - šių dienų Algirdo bataliono simbolis.
Viršuje, lyg karūna užbaigiantys obeliską – stilizuoti Gediminaičių stulpai, simbolizuojantys priklausomybę Sausumos pajėgoms bei šlovingą Lietuvos valstybės istoriją.
Pačiame priekyje – mums visiems savas ir pažįstamas ženklas. Jame matoma Algirdo spaudo dalis, reiškianti žemių plėtrą tiek į rytus, tiek į vakarus ir runomis užrašytas Algirdo bataliono pavadinimas.

Parengė Ričardas Grigas

Atgal