VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.15. Valdantieji nebesiūlys keisti 13 eurų SND akcizo

Seimui trečiadienį negalutinai nubalsavus už siūlymą suskystintų naftos dujų (SND) akcizą nuo kovo sumažinti iki 13 eurų už toną, premjerė sako nebandysianti siūlyti jį didinti iki 41 euro, kaip siūlė ministrų kabinetas.  „Šis projektas turi būti priimtas, tikrai niekas neregistruos jokių pasiūlymų, bandančių kažką pakeisti, tiesiog svarbu, kad tas įstatymas būtų priimtas ketvirtadienį, jis bus priimtas“, – trečiadienį Seime žurnalistams teigė Ingrida Šimonytė.  „Skaičiais yra taip, kad Seime nemažai tyra oportunistinių balsavimų, žmonėms pavyksta pasinaudoti tuo, kad salėje konkrečiu metu yra mažiau žmonių, ir neturiu ką daugiau čia komentuoti“, – pridūrė premjerė. Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė sako, kad Seimas tokiu sprendimu jau iš esmės kompensavo gyventojams ir verslui, kurie sausį-vasarį už SND moka 304 eurų akcizą, todėl nebebus siūloma pusmečiui atidėti anglies dioksido (CO2) dedamosios įsigaliojimo.
„Nieko labai nepakeisime, bet turėsime labai aiškią diskusiją ir apsisprendimą, ką daryti su tuo kompensavimo mechanizmu, kurį siūlė Vyriausybė. Seimas, pasirinkdamas vietoje 41 euro tarifo palaikyti 13 eurų, įgyvendino tam tikrą kompensacinį mechanizmą šiems metams. Dingsta poreikis nukelti CO2 dedamosios įsigaliojimą. Panašu, kad tokio projekto nebereikia, nes aplinkybės, dėl ko jis buvo siūlomas, pasikeitė reikšmingai“, –teigė M. Lingė. Anot jo, dar bus sprendžia, ar projektą „dėti į stalčių“, ar svarstyti ir nepritarti. Pasak premjerės, Seimo opozicija pasinaudojo tuo, kad jos narių balsavime buvo daugiau.
„Tiesiog Seimo opozicija pasinaudojo tuo, kad skaitiškai Seimo opozicijos šiandien posėdyje buvo daugiau. Akcizo tarifas mažėja beveik 90 proc., tai dabar mažės daugiau negu 90 proc. Nematau, dėl ko čia labai kaitinti oro, toks Seimo sprendimas, tokia valia, Seimas turi galimybę jį priimti“, – teigė I. Šimonytė. 13 eurų tarifui Seimas trečiadienį pritarė apsvarstęs parlamentarų Andriaus Palionio, Valiaus Ąžuolo ir Jono Pinskaus pateiktą Akcizų įstatymo pataisą: už ją balsavo 59 parlamentarai, prieš buvo 16, susilaikė 41. Tarifą parėmė opozicija, o konservatoriai, liberalai ir „laisviečiai“ balsavo prieš arba susilaikė. Už balsavo vienintelis Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis. Vėliau po svarstymo už visą projektą balsavo 113 Seimo narių, prieš buvo vienintelė „laisvietė“ Morgana Danielė, o susilaikė trys liberalai – Virgilijus Alekna ir Romualdas Vaitkus bei aplinkos ministras Simonas Gentvilas.   M. Lingės teigimu, inicijuoti pataisas dėl didesnio tarifo nėra prasmės: „Akivaizdus yra balsavimas. Proporcijos balsų yra tokios, kokios yra. Nėra prasmės kitaip organizuotis tolesnę eigą – proporcija balsuojant būtų tokia pati“. Jis pripažino, kad nuomonės dėl SND akcizo dydžio ir valdančiojoje koalicijoje „yra įvairios“. Seimas po pateikimo yra pritaręs Vyriausybės inicijuotai Akcizo įstatymo pataisai dėl anglies dvideginio mokesčio atidėjimo pusmečiui – nuo 2025 metų sausio iki liepos, ją buvo nutarta svarstyti pavasario sesijoje kovą. Kai kurie parlamentarai siūlo šį mokestį pradėti taikyti nuo 2026 metų.    Galutinis balsavimas dėl SND akcizo tarifo Seime – ketvirtadienį.
 

 

 

Atgal