VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.02.16. Putinas atsikratė opozicionieriaus Aleksejaus Navalno

Vasario 16 d., penktadienį, pasaulį sukrėtė žinia, kad Rusijoje, kalinamas pataisos kolonijoje Arktyje, mirė garsus Rusijos opozicijos lyderis ir aršus Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino priešininkas Aleksejus Navalnas.  Jam buvo 47-eri.

„Pagaliau Putinas jį nužudė“, – pareiškė, tarptautinei tiriamosios žurnalistikos grupei „Bellingcat“ vadovaujantis, žinomas žurnalistas Christas Grozevas po A. Navalno mirties.

Kai kurie Rusijos opozicionieriai mano, kad A. Navalno mirtį galėjo nulemti jam skirtos net 27 kartus skirtos bausmės, kai jis kelioms dienoms buvo uždaromas į karcerį. Vasario 14 d. A. Navalną lankęs jo advokatas Leonidas Solovjovas teigia, kad tuomet jo būklė buvo normali.

Aleksejus Navalnas. Instagram.com nuotr.

2007 m. A. Navalnas pradėjo kovos su korupcija kampaniją, 2011-2012 m. vadovavo didžiuliams mitingams prieš Putino režimą. 2013 m. jis buvo apkaltintas ir nuteistas esą už turto pasisavinimą. Jam buvo neleista dalyvauti 2018 m. prezidento rinkimuose. 2020 m. A. Navalnas buvo apnuodytas sovietmečiu sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir tik per stebuklą liko gyvas. Dėl šio apnuodijimo A. Navalnas apkaltino Putiną.

A. Navalnas 2021 m. sausio 17 d. grįžęs iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl apnuodijimo, dar oro uoste buvo suimtas ir įkalintas.

Kai V. Putinas užpuolė Ukrainą, A. Navalnas iš kameros ragino rusus priešintis, tačiau antikariniai protestai buvo greitai numalšinti. Jo raginimas nesulaukė žmonių, įbaugintų Putino režimo, palaikymo.

Tuomet Kremlius jam metė naujus kaltinimus, vienas iš jų – nacizmo reabilitavimas. 2023 m. rugpjūtį jis buvo nuteistas dar 19 metų kalėti specialaus režimo kalėjime, skirtame patiems sunkiausiems nusikaltėliams.

Atgal