VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.06.Ar perteklinė drėgmė kenkia Jūsų sveikatai? Konsultuoja šeimos gydytojas

Tiek per sausas, tiek per drėgnas namų oras gali sukelti jūsų sveikatai rimtas problemas. Kai kuriems atrodo, kad tai ko jie nemato – neturi ir įtakos. Tačiau kaip dėl jutimo. Dažniausiai labai sausą namų arba labai drėgną – juntame. Dažnas jaučiasi blogai. Minusas tik tas, kad ne visada supranta, kodėl.

Jeigu patalpose yra per daug drėgmės – specialūs drėgmės surinktuvai yra būtini. Jie gali pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę labai ženkliai. Jeigu Jūsų drėgnomatis rodo, kad patalpoje yra daugiau drėgmės nei 60 procentų – tinkama įranga yra būtina.

Apie tai, kaip per didelė drėgmė daro įtaką žmogaus sveikatai, atsako šeimos gydytojas Karolis.

Drėgmės reikia, tačiau ne per daug

Optimalus drėgmės lygis patalpose yra nuo 40 iki 60 procentų. Kai jos yra daugiau – dažniausiai kyla įvairios sveikatos problemos. „Svarbiausia, kad noriu pabrėžti ne tik sausumo svarbą, tačiau ir drėgmės. Jos reikia. Tokiu atveju bus galima gerai jaustis. Ne veltui rinkoje yra siūlomi ne tik oro sausintuvai, tačiau ir drėkintuvai. Reikia ne tik įsigyti įrangą, tačiau ir sekti jos darbo našumą. Tai leis džiaugtis optimaliu, Jūsų organizmui labiausiai tinkamu namų klimatu“, - pasakoja medikas.

Per daug sausas namų oras sukelia tikrai gana panašias sveikatos problemas. Reaguoti  – svarbu. O kad tiksliai žinotumėte kokia yra Jūsų namų situacija – reikia įsigyti namų mikroklimato stotelę, kuri leis gana tiksliai identifikuoti situaciją.

Kyla galvos skausmai

Dažniausiai dėl per didelės arba dėl per mažos drėgmės gali kilti galvos skausmai. Labai blogai, kad žmonės geria vaistus, kai gali paprasčiausiai apsirūpinti būsto mikroklimatu. Tai – ne smulkmena, tačiau labai svarbi gero gyvenimo sąlyga.

„Kai kurie žmonės skundžiasi labai stipriais, net migreniniais galvos skausmais. Jiems pirmiausia siūlau pasitikrinti, ar patalpose nėra labai daug drėgmės. Ji tikrai gali sukelti rimtus skausmus, tad kovoti reikia ne vaistais, o problemos pašalinimu“,- pasakoja Karolis.

Produktyvumo mažėjimas

Greta įvairaus tipo skausmų dažniausiai atsiranda ir produktyvumo sumažėjimas. Kadangi šiuo metu daugelis dirba namuose, deja, aukštas darbingumo lygis yra labai svarbus. Tinkama aplinka, kuri apima ne tik drėgnumo lygį, tačiau ir organizmui tinkamą temperatūrą – itin svarbi. Tik tokiu atveju bus galima kasdien našiai atlikti įvairius darbus.

Pelėsio problema

Kai patalpose drėgmės yra labai daug – atsiranda pelėsis. O jie gadina ne tik baldus bei namų sienas su lubomis, tačiau taip pat ir sukelia nemalonius kvapus, gali sukelti kvėpavimo takų problemas, tai yra labai didelis dirgiklis tiems, kurie serga astma.

„Pelėsis taip pat prisideda prie blogesnės miego kokybės ir mažesnio produktyvumo. Dažnai žmonės yra labai irzlūs, tačiau nerandamos tikslios priežastys – kodėl taip yra“.

Kenkia ne tik žmogui

Pasikartosime, kad per didelė drėgmė patalpose taip pat kenkia ne tik žmogui, tačiau taip pat ir baldams. Jeigu jūsų namuose dažai byra, o tapetai lupasi, gali būti, kad drėgmės yra per daug. Šalinkite problemą, o ne tik priežastis.

Kadangi prekybos vietose siūlomi drėgmės surinkėjai yra labai įvairūs – siūlome tartis su specialistais, kurie gali padėti rasti tinkamiausią įrangą. Atminkite, kad šiuo metu ji gali būti perkama internetu. Tai yra labai puiki galimybė greičiau rasti tai, ko reikia, kad gyvenimo kokybė būtų kur kas geresnė.

Atgal