VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.07. FAO: pasaulinės maisto kainos pirmą kartą per septynis mėnesius padidėjo

 

Pasaulinės maisto kainos kovą padidėjo ir tai buvo pirmas prieaugis nuo liepos, pranešė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

Kaip teigiama, kainas į viršų tempė kepimo aliejus, nepaisant toliau pingančių grūdų.

FAO maisto kainų indeksas 2024 m. kovą, lyginant su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 1,1 proc., iki 118,3 punkto. Palyginus su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, indeksas buvo 7,7 proc. mažesnis.

Augalinio aliejaus subindeksas per mėnesį pašoko 8 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį per vienerius metus. FAO pažymėjo, kad išaugo palmių, sojų, saulėgrąžų ir rapsų aliejaus kainos.

Palmių aliejaus kainų augimą paskatino sezoniškai sumažėjęs našumas pirmaujančiose gaminančiose šalyse. Tai sutapo su stipria paklausa Pietryčių Azijoje, o paklausa biokuro sektoriuje padėjo išauginti sojų aliejaus kainas.

Pieno produktų kainos kovą, palyginti su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 2,9 proc., o mėsos kainos išaugo 1,7 proc. Tuo metu grūdų kainos per mėnesį sumažėjo 2,6 proc., o cukraus kainos sumenko 5,4 proc.

Maisto kainos pasiekė rekordines aukštumas, kai 2022 m. vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą. Vėliau kainos sumenko.

Apie praėjusį mėnesį užfiksuotą prieaugį pranešta po to, kai infliacija daugelyje šalių dramatiškai sulėtėjo, tačiau pastaruoju metu pakilusios pasaulinės naftos kainos pakurstė nuogąstavimus, kad ji gali išlikti lygyje, kuris gali atgrasyti centrinius bankus nuo palūkanų normų mažinimo.

 

Atgal