VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.07. Šiemet į Klaipėdą atplauks pirmas „X-Press Feeders“ metanoliu varomas laivas

 Pirmasis Singapūro konteinerių laivybos įmonės „X-Press Feeders“ žaliuoju metanoliu varomas laivas Klaipėdos uostą turėtų pasiekti jau šiemet, pranešė uosto direkcija.

Klaipėdos uostas ir dar penki Europos uostai – Antverpeno–Briugės, Rygos, Talino, Helsinkio, Hamina Kotkos – su „X-Press Feeders“ Hamburge pasirašė tai numatantį susitarimą.

Klaipėdos jūrų uostas. D. Umbraso nuotr.

„Tai, kad esame įtraukti į žaliųjųkoridorių kūrimą kartu su didžiaisiais Europos uostais, taip pat įrodo, kad esame vertinami tarptautiniu lygmeniu“, – pranešime teigė Klaipėdos jūrų uosto kapitonas Vladas Motiejūnas.

„X-Press Feeders“ laivai ketina kursuoti dviem maršrutais: iš Roterdamo per Antverpeną, Rygą, Klaipėdą iki Roterdamo ir iš Roterdamo per Antverpeną, Helsinkį, Taliną iki Hamina Kotkos.

„X-Press Feeders“ iki 2026-ųjų planuoja įsigyti 14 metanoliu varomų laivų. Ji yra pirmoji rinkai pasiūliusi tokius laivus.

Susitarimą pasirašiusios šalys įsipareigojo plėtoti alternatyvių degalų, tarp kurių ir metanolis, tiekimo į laivus infrastruktūrą, skatinti aplinkai draugiškų degalų naudojimą, kurti žaliuosius laivybos koridorius.

 

Atgal