VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.09. Prezidentas aptarė ataskaitos dėl ES konkurencingumo ir bendrosios rinkos veikimo rengimą

 

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio popietę susitiko su Jacques Delors‘o instituto prezidentu ir buvusiu Italijos Ministru Pirmininku Enrico Letta, Europos Komisijos kvietimu rengiančiu ES valstybių lyderiams ataskaitą dėl ES konkurencingumo ir bendrosios rinkos veikimo.

„ES konkurencingumas yra vienas pagrindinių ES lyderių darbotvarkės prioritetų. Lietuva yra tarp didžiausių gerai veikiančios vidaus rinkos šalininkių“, – susitikimo metu sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, reikalinga politinė valia ir postūmis stiprinant ES bendrąją rinką, ypač pašalinant kliūtis paslaugų judėjimui ir sukuriant vidaus rinką gynybos pramonės produktams ir paslaugoms. Šalies vadovo teigimu, svarbu mažinti vidaus rinkos barjerus prekėms ir paslaugoms,  užtikrinti vienodas sąlygas ir išlaikyti sąžiningą konkurenciją, palengvinti prieigą prie finansavimo, didinti finansinę integraciją užbaigiant kapitalo rinkų sąjungą ir bankų sąjungą.

Taip pat, teigė šalies vadovas, kuriant bendrą gynybos produktų ir paslaugų rinką svarbu užtikrinti maksimalų lankstumą ir vienodas sąlygas visoms įmonėms gauti prieigą prie ES finansavimo mechanizmų.

„Turime dėti papildomas pastangas, kad skirtumai būtų sumažinti visais lygmenimis, įgyvendinant nacionalines ir ES programas, skirtas šeimoms su vaikais, vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat valdyti migraciją. Taip pat svarbu užtikrinti geresnę prieigą prie naujoviškų vaistų ir lygybę jiems bei pagerinti sveiką, aktyvų ir produktyvų europiečių gyvenimo trukmę“, – kalbėjo šalies vadovas.

Susitikime taip pat aptarti išoriniai konkurencingumo aspektai. Pasak Prezidento, įstojimas į ES Lietuvai buvo didžiausias vidinių reformų postūmis. Todėl, pasak šalies vadovo, ES narystės siekiančios šalys turėtų būti pasiruošusios būsimai ES galimai narystei.

 „Labai svarbu, kad išliktume atviri pasaulinei prekybai ir investicijoms. ES turėtų siekti stiprinti transatlantinę integraciją ir  plėsti  ekonominius ir prekybos santykius su trečiosiomis šalimis. Jei reikia, ES turėtų nedvejodama panaudoti turimą priemonių rinkinį – nuo kovos su ekonomine prievarta priemonės iki užsienio subsidijų reglamento, kad užtikrintų vienodas sąlygas“ , – susitikimo metu kalbėjo Prezidentas.

Enrico Letta ataskaita bus paskelbta prieš kitą savaitę vyksiantį ES vadovų susitikimą, skirtą aptarti ES konkurencingumo ir vidaus rinkos veikimo klausimus.

Prezidento komunikacijos grupė

Atgal