VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.04.12.VPT išvada: yra rizikos permokėti už Nacionalinio stadiono statybą

 

Vilniaus tarybai vasario pabaigoje patvirtinus indeksuotą Nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties projektą, trūksta kainos apskaičiavimo pagrįstumo, todėl sostinės valdžia bei Vyriausybė rizikuoja permokėti, ketvirtadienį paskelbė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). „Manome, kad (...) Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Vilniaus savivaldybė prisiima per didelę indeksavo dalį ir ta dalis atitinkamai turėtų mažėti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė VPT vadovas Darius Vedrickas.


„Projekto bendrovė („Vilniaus daugiafunkcinis kompleksas“ – BNS) turėjo įrodyti, o suteikiančios institucijos (ŠMSM ir Vilniaus miesto savivaldybė – BNS) turėjo įsitikinti, kad būtent dėl nurodytų priežasčių (statybos darbų rinkos kainų padidėjimo – BNS) padidėjo jos investicijų, skirtų sutartyje numatytiems objektams sukurti, suma, o toks padidėjimas iš esmės iškreipė sutarties šalių balansą“, – skelbiama VPT išvadoje. Pasak D. Vedricko, išvados yra tarnybos nuomonė, „kurią suteikiančios institucijos turėtų įvertinti (...) ir, jeigu tikslinga,  daryti tam tikrus pakeitimus“. „Tuomet Viešųjų pirkimų tarnybai arba kitoms institucijoms yra suteikta galimybė ginti viešąjį interesą“, – teigė D. Vedrickas, atsakydamas į klausimą, kas lauktų institucijų neatsižvelgus į VPT pastabas. Vilniaus miesto tarybos patvirtintas indeksuotas koncesijos sutarties pakeitimas dar nėra įsigaliojęs – jam dar reikia Europos Komisijos (EK) pritarimo.  Pasak tarnybos, neaišku, kodėl statybų kainų padidėjimo rizika, pagal sutartį priskirta projekto bendrovei, visa apimtimi perkelta savivaldybei bei ministerijai, o ne pasidalijama tarp sutarties šalių. 
„Investicijų vertės išaugimas dėl nenumatytų aplinkybių neturėtų tekti tik suteikiančiosioms institucijoms, priešingai, atsižvelgus į koncesijos esmę, taip pat sutartinių teisių ir įsipareigojimų visumą, sutarties šalys išaugusiais Investicijų kaštais turėtų dalintis“, – teigia VPT.
Pasak tarnybos, statybų darbų terminus pratęsiant 18 mėnesių, lieka nepaskirstyta 8,46 proc. padidėjusios komplekso kainos. Taryba taip pat mano, kad neteisinga indeksuoti visą investicijų sumą – anot jos, reikėtų indeksuoti tik statybų kainą. „Vienos investicijos yra rangos darbai, kai mes kalbame apie statybą, kitos investicijos – tai yra sporto salių inventorius, vaikų darželio baldai ir taip toliau. Vis dėlto, tarnybos nuomone, dėl nenumatytų aplinkybių turėtų būti indeksuojama tik statybų dalis“, – teigė D. Vedrickas. „Net ir tinkamai pagrindus statybos darbų rinkos kainos pokytį nurodytu dydžiu, savaime nereiškia, kad tokiu dydžiu galima indeksuoti jau atliktą investicijų dalį ar naujo turto sukūrimui tenkančią investicijų dalį“, – skelbiama išvadoje. VPT vadovo teigimu, dėl infliacijos statybų kainos brango daugiau nei 30 proc., tuo metu baldai ir kitas inventorius – iki 20 proc.: „Matome tam tikrą skirtumą, manome, kad į jį turėtų būti atsižvelgta siekiant subalansuoti sutarties šalių teises ir pareigas“. 
Pasak D. Vedricko, inventoriaus kainą indeksuoti galima vėlesniuose komplekso statybų etapuose.

 

Atgal