VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

09 30. Vyriausybė toliau skolinsis milijardus

Minvydas Plučas

Lietuvos Vyriausybė artimiausius kelerius metus žada ir toliau skolintis iki 10 milijardų litų kasmet. Tik 2014-aisiais skolintis žadama mažiau ir, viliamasi, valstybės biudžetas bus subalansuotas - kiek bus surinkta pinigų, tiek ir išleista.

Kiekvienas trupinėlis, patekęs į valstybės biudžetą, Vyriausybei ir toliau lieka labai svarbus. Nors 2012 m. ir 2013 m. Lietuva bus priversta ir toliau skolintis, per trejus metus siekiama valstybės biudžetą subalansuoti.

 "Jei pavyks įgyvendinti tai, kas užsibrėžta, mūsų skola sieks apie 38 proc. nuo BVP. Tai tikrai nuosaiki skola lyginant su ES valstybėmis, lyginant su gana prasiskolinusiu pasauliu.

 Gal nelabai vykęs pajuokavimas, bet, matyt, krizė atėjo pačiu laiku, kad nespėtume užauginti tokios didelės skolos, ypatingai privačios skolos, kas atsitiko kitose valstybėse. Tad iš krizės išeisime su santykiniai mažesniu skolos prieaugiu", - sako finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

 Pasak finansų ministrės, valstybė nėra prasiskolinusi, o bendra skolų našta esą nesiekia net Europos Sąjungos vidurkio.

 2014-aisiais, tikimasi, valdžios skola sumažės iki 35 proc. BVP ir vėlesniais metais dar mažės.

 Planuojama per artimiausius metus pasiskolinti iki 10 milijardų litų, o 2014-aisiais - apie 6 milijardus. Jau šiemet Vyriausybės skolinimosi poreikis dukart mažesnis nei planuota.

 Tikimasi, kad ateityje paskolų palūkanos neaugs, tad skolai aptarnauti ir toliau prireiks iki 2 proc. BVP.

 "Tas nerimas ar įtampa finansų rinkose tęsis dar ne vienerius metus. Jei reikės skolintis, tą reiks daryti aukštomis palūkanomis.

 Nebus 9 proc., bet 5, 6 ar 7 proc. metinių palūkanų bus. Tai yra labai daug. Tai čia rizika yra, tad reikia labai apdairiai prižiūrėti savo valstybės finansus tam, kad iš viso galima būtų pasiskolinti", - teigia kredito unijos "Vilniaus taupomoji kasa" analitikas Stasys Jakeliūnas.

 Didžiąją dalį pinigų Vyriausybė žada skolintis tarptautinėse rinkose, Lietuvoje - iki 3-4 mlrd. litų.

Atgal