VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.01.11. Naujienos iš Vokietijos

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhard Schröder praeitą penktadienį buvo nominuotas į Rusijos valstybinės naftos ir gamtinių dujų kompanijos „Gazprom“ stebėtojų tarybą. Tai jau ne pirmas ir, ko gero, ne paskutinis kartas, kai Europos sąjungos šalių politikai „susiranda“ darbą valstybinių Rusijos įmonių valdybose:

2021 m. birželio mėn. buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas François Fillon buvo paskirtas Rusijos valstybinės naftos kompanijos „Zarubezhneft“ valdybos nariu ("Zarubežneft“ valdybos pirmininkas yra Jevgenijus Murovas - geras Rusijos prezidento bičiulis ir buvęs bendradarbis)

 Buvęs Vokietijos kancleris Gerhard Schröder

2021 m. birželio mėn. buvusi Austrijos užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl, kurią savo pačios vestuvėse šokdino pats Vladimiras Vladimirovičius, tapo Rusijos valstybinės naftos ir gamtinių dujų kompanijos „Rosneft“ valdybos nare ("Rosneft" direktorius yra Igoris Sečinas – tai pat artimas Rusijos prezidento bičiulis ir buvęs bendradarbis).

Ponia Kneissl „Rosneft“ valdyboje nesijaus vieniša, nes šios kompanijos valdybos pirmininku 2020 m. birželio mėn. buvo perrinktas jau minėtas Gerhard Schröder – tas pats, kuris dar 2006 metais buvo paskirtas antrinės Rusijos valstybinės naftos ir gamtinių dujų kompanijos „Gazprom“ bendrovės „Nord Stream“ akcininkų komiteto pirmininku (būdamas politiku labai aktyviai rėmė šį projektą). Įdomu tai, kad „Nord Stream 2 AG“ vykdomasis direktorius Matthias Warnig yra buvęs Rytų Vokietijos slaptosios tarnybos „Stasi“ (KGB atitikmuo) bendradarbis, o šiuo metu jis taip pat užima jau minėtos „Rosneft“ kompanijos valdybos pirmininko pavaduotojo poziciją.

Sutapimas ar ne, bet Vokietija, Austrija ir Prancūzija aršiai kritikavo 2017 metais JAV įvestas ekonomines sankcijas „Nord Stream 2“ projektui. Galiausiai, dėl minėtų šalių nepasitenkinimo, 2021 m. gegužės mėn. JAV panaikino sankcijas „Nord Stream 2“ projektui, tuo būdu uždegdamos žalią šviesą šio projekto užbaigimui. Visgi, „Nord Stream 2“ vis dar neveikia, nes 2021 m. lapkričio mėn. Vokietijos „Bundesnetzagentur“ (federalinė tinklų agentūra) sustabdė dujotiekio sertifikavimo procesą, o tebesitęsiant įtampai dėl Ukrainos, „Nord Stream 2“ projekto likimas pakibo ant plauko.

Visgi, ant rusiškų dujų adatos sėdinti Vokietija (bei jos politikai) yra silpnoji grandis, kovoje su Rusija. Kaip sakoma, „kieno duoną valgai – to ir giesmę giedi“. Tad nenuostabu, kad Gerhard Schröder „žvanginimu ginklais“ kaltina ne Rusiją, o Ukrainą... Tokie buvusio Vokietijos kanclerio komentarai į keblią padėtį pastatė dabartinį Vokietijos kanclerį Olaf Scholz (kuris yra geras Gerhard Schröder bičiulis bei buvęs bendrapartietis), kurio koalicinė vyriausybė daro viską, kad dar labiau padidintų Vokietijos ekonomikos priklausomybę nuo Rusiškų dujų importo .

Atgal