VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.03.10. 2022 vasarį finansų rinkas krėtė šokas dėl karinės Rusijos invazijos į Ukrainą

 

Vasarį pasitvirtinus baimę keliančiam Rusijos įsiveržimo į Ukrainą scenarijui, šokas nusirito ir per finansų rinkas. Labiausiai tiesiogiai nukentėjo Rusijos vertybiniai popieriai – Rusijos akcijų rinka prarado daugiau nei trečdalį savo vertės eurais, o užsienio investuotojams prekyba buvo sustabdyta. Pasaulio akcijų vertė eurais pagal „MSCI All Country World“ indeksą per mėnesį krito 2,5 proc. Nors paaštrėjus situacijai Ukrainoje saugių obligacijų pajamingumas atsigavo, dauguma obligacijų rinkų taip pat pigo. Bendrovių obligacijų pajamingumų skirtumai padidėjo, o besivystančių rinkų obligacijos eurais atpigo daugiau kaip 6 proc. Nepaisant mėnesio svyravimų, euro kursas dolerio atžvilgiu buvo artimas pradiniam lygiui. Aukso kaina JAV doleriais pakilo 6,2 proc.

Paskelbtos sankcijos buvo gana griežtos, įskaitant pasirinktų Rusijos bankų pašalinimą iš SWIFT mokėjimo sistemos ir Rusijos centrinio banko atsargų įšaldymą. Tikėtina, kad šios priemonės turės įtakos ir Europos ekonomikai, nes Rusija yra svarbi tokių prekių, kaip metalai ir grūdai, eksportuotoja, be to, gali daryti spaudimą Europai ribodama naftos ir dujų tiekimą. Vasarį Brent žalios naftos kaina pakilo 10,7 proc., peržengdama 100 USD už barelį ribą. Rusija ir Ukraina yra svarbios kviečių ir kukurūzų eksportuotojos – vasario mėnesį kviečių ateities sandorių kaina pakilo beveik 22 proc. 

Tai reiškia, kad kainų spaudimas Europoje bei kitur didėja ir neigiamai veikia ekonomikos augimo perspektyvas, apsunkina centrinių bankų veiksmų sąlygas. Nors dar vasario pradžioje rinkos tikėjosi, kad ECB šiais metais palūkanų normas padidins du kartus, dabar palūkanų normų didinimo nelaukiama iki 2023 metų. Tikimasi, kad JAV Federalinis rezervų bankas taip pat veiks nuosaikiau. Banko kovo 16 d. posėdyje laukiama, kad palūkanų normos bus padidintos 0,25 proc., todėl investuojantys į obligacijas ir akcijas galės kiek lengviau atsikvėpti. Vis dėlto padėtis išlieka sudėtinga, nes tolesnius pokyčius sunku prognozuoti, be to, dar reikia įvertinti realias ekonomines pasekmes.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose vasario mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Atgal