VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.03.15. Kaip karas Ukrainoje pakeitė investuotojų lūkesčius?

Tomas Bakutis, „Swedbank investicijų valdymo“ fondų valdytojas

2022 m. pradžioje investuotojų dėmesys didžiąja dalimi buvo sutelktas į pandemijos eigą, sparčiai augančią infliaciją ir centrinių bankų planus, tikintis nuspėti, kada ir kiek bus keliamos palūkanų normos. Tačiau vasario pabaigoje Rusijai įsiveržus į Ukrainą, į pirmą planą iškilo geopolitinė rizika, sujaukdama visas analitikų prognozes.

Kaip galėjome stebėti pirmosiomis šių metų savaitėmis, investuotojų lūkesčiai dėl palūkanų kėlimo paskatino rotaciją ne tik tarp „augimo“ ir „vertės“ kategorijoms priskiriamų akcijų, bet ir tarp pasaulio regionų. Europos akcijos pasižymėjo mažiau krentančiomis vertėmis nei akcijos Jungtinėse Amerikos Valstijose. 

Tuo pačiu metu buvo aiškiai artikuliuojamas lūkestis, kad infliacija laikui bėgant bus suvaldyta, o ekonomikos ciklas ir toliau išlikti augimo etape.

Remiantis „Bloomberg“ duomenimis ir vertinant apibendrintą atskirų regionų akcijų perspektyvą, baigiantis 2021 m. iš JAV ir Europos rinkų per ateinančius vienerius metus buvo tikimasi, atitinkamai, 12 proc. ir kiek daugiau nei 10 proc. grąžos. 

Azijos besivystančioms rinkoms ir Rytų Europos šalių akcijų grąžai buvo keliami daugiau nei 20 proc. prieaugį viršijantys lūkesčiai. 

Tačiau šiuo metu šias prielaidas grąžai neišvengiamai koreguoja karo veiksmai Ukrainoje. Kartu su išaugusiu neapibrėžtumu dėl karinės grėsmės visų pirma Europos žemynui, pasaulio ekonomika susiduria ir su žaliavų kainų šoku.

Tiesa, svarbu pažymėti, kad žaliavų kainos buvo išaugusios dar praėjusiais metais dėl pandemijos sukeltų tiekimo grandinių problemų. Tačiau įvedamos sankcijos žaliavų eksportu grįstai Rusijos ekonomikai šias kainas kelia jau į rekordines aukštumas. 

Kur kas sėkmingiau metų pradžioje atrodžiusi Europos akcijų rinka po prasidėjusių karinių veiksmų Ukrainoje buvo smuktelėjusi bemaž 10 proc. daugiau nei JAV akcijos, kurių indekso vertė netgi kiek kilstelėjo.

Kovo pradžioje nemenkai pasikoregavę akcijų indeksai, greta egzistuojančios didesnės rizikos jos nepabūgusiems investuotojams per ateinančius 12 mėn. žada kur kas didesnę grąžą, nei buvo tikimasi dar šių metų pradžioje. 

Paskutiniuoju metu analitikai didesnę grąžą žadėjo Europos akcijų krepšeliui – virš 30 proc., tačiau po praėjusios savaitės akcijų rinkų ralio grąžos lūkesčiai susilygino su JAV ir abiem regionams prognozuojama maždaug 26 proc. grąža. Azijos besivystančioms rinkoms žadamas apie 35 proc. prieaugis, o Rytų Europos akcijoms net 43 proc. augimas.

Tikėtina, kad ne visų akcijų tikslinės vertės šiuo metu atspindi pasikeitusių įvairių veiksnių įtaką įmonių rezultatams, tačiau akivaizdu − dabar akcijas įsigyjantiems investuotojams atsiranda ir keliskart didesnis grąžos potencialas.

Bandymai šiuo metu įvertinti tolimesnius karinio konflikto posūkius ir galimą įtemptos situacijos trukmę yra labiau panašus į spėliojimus. Tačiau laikantis dviejų kertinių investavimo principų − disciplinos ir diversifikacijos – investuotojams finansų rinkos siūlo ir galimybių. 

Taigi, net ir esant sudėtingai situacijai, investuotojai turėtų galvoti ne tik apie savo investicijų portfelio valdymą, bet ir stebėti finansų rinkose atsirandančias galimybes.

Atgal