VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.03.16. Kinija įklimpo į kai ką gerokai rudesnio nei molis

 

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

1. Rusijos "blickrygo" metu Kinija elgėsi kaip galvą į smėlį įkišęs strutis, tačiau Rusijos karo mašinai įstrigus Ukrainos laukų molyje, apsimetimo stručiu strategija nebeveikia, nes Kinija patiria vis didesnį spaudimą pasirinkti, kurią pusę ji palaiko.

2. Kinijai tai nėra lengvas sprendimas, nes Rusijos invazija į Ukrainą suvienijo demokratinio pasaulio šalis (Rusija Kinijai „pakišo kiaulę“). Tad jei Kinija pasirinks remti Rusiją, nuo jos, tikėtina, nusisuks kone visos demokratinės pasaulio šalys, kas neišvengiamai lems milžiniškus ekonominius (ir reputacinius) nuostolius Kinijai (vargu ar Kinijai pavyks išlaikyti „skaldyk ir valdyk“ strategiją). Jei Kinija nusisuks nuo Rusijos ir atsisakys suteikti jai pagalbą (apeinant įvestas sankcijas ir/ar remiant karinę invaziją Ukrainoje) ji rizikuotų prarasti savo svarbią sąjungininkę.

3. Lyg to būtų negana, Kinijos „zero-covid“ strategija byra į šipulius (nieko nuostabaus). Kinijoje COVID-19 atvejų skaičius auga kaip ant mielių, o reaguodama į tai Kinija vėl įveda itin griežtus karantino ribojimus. Dalis miestų, tokie kaip Šendženas, yra visiškai uždaryti (žr. nuotrauką). Tai didina ekonominės recesijos Kinijoje tikimybę bei mažina Kinijos patrauklumą investuotojams.

4. Juokingiausia yra tai, kad dėl Kinijoje įvesto karantino, pasaulinės naftos kainos ženkliai nukrito (nafta šiuo metu tekainuoja 98 JAV dolerius už barelį, o dar prieš savaitę kainavo 130 JAV), kas nėra geros žinios naftą eksportuojančiai Rusijai (kitaip tariant, Kinija Rusijai „pakišo kiaulę“).

Išvada: Kinijos BVP augs žymiai lėčiau nei planuojamas 5,5% augimas. O jei situacija antroje metų pusėje negerės, gali būti visko:

- Turiu jums vieną gerą ir vieną blogą naujieną apie Kinijos ekonomiką:

- Gera naujiena yra ta, kad ekonomikai prognozuojamas augimas

- Bloga naujiena yra ta, kad augimas bus neigiamas

 

Atgal