VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.04.02.Santaupos leidžia palaikyti vartojimą

 

 Aleksandr Izgorodin

Ekonomistas

 Lietuvos statistikos departamento vartotojų lūkesčių apklausa rodo, kad kovą Lietuvos vartotojų pasitikėjimas nukrito. Tačiau vienas vartotojų nuomonės tyrimo elementas nustebino labai pozityviai: nepaisant Rusijos-Ukrainos karo neapibrėžtumo bei kylančios infliacijos, Lietuvos vartotojų noras leisti pinigus stambesniems pirkiniams 2022 m. kovą buvo didžiausias nuo 2022 m. pradžios ir siekė praėjusių metų liepos mėnesio lygį – kada Lietuvoje fiksavome spartų vartojimo atsigavimą po karantino.

Keli pamąstymai šiuo klausimu:

• Stabiliai didelį Lietuvos vartotojų norą leisti pinigus stambesniems pirkiniams galėjo lemti kylanti infliacija. Paprastai kalbant – vartotojai prognozuoja, kad stambesnių prekių kainos „rytoj“ bus didesnės nei „šiandien“, todėl perka ne pirmo būtinumo prekes dabar – kol jos nespėjo dar labiau pabrangti. Tai yra gerai trumpu laikotarpiu, kadangi tokie vartotojų sprendimai dirbtinai kels į viršų Lietuvos vartojimo apimtis. Ilgalaikėje perspektyvoje tai yra blogai – mažės ilgo galiojimo prekių paklausa (tokias prekes vartotojai keičia retai), atitinkamai ateityje labiau nei įprasta gėli sulėtėti vartojimas.

• Lietuvos vartotojai nuo Covid pandemijos pradžios sutaupė 5,1 mlrd. EUR, ir šios santaupos leidžia palaikyti vartojimą normaliame lygyje nepaisant sparčiai kylančių kainų. Vėlgi, kadangi vartotojai turi santaupų ir kadangi jie numato tolesnį ne pirmo būtinumo prekių kainų augimą, vartotojai tokias prekes perka „avansu“.

• Nesu tikras ar ateityje Lietuvos vartotojų norai pirkti stambesnes prekes išliks tokiame aukštame lygyje. Ilgo galiojimo prekių paklausa yra ribota (jų nereikia dažnai keisti), taip pat sparčiai blogėja Lietuvos vartotojų nuomonė apie savo finansų perspektyvas. Infliacija Lietuvoje, tikėtina, pasieks piką tik birželį-liepą, todėl tikriausiai vartotojų nuomonė apie finansų perspektyvas toliau blogės. Galų gale, dėl neigiamo Rusijos-Ukrainos karinio konflikto poveikio Lietuvos ekonomikai (pramonė, logistika, statybų sektoriai) atlyginimų dinamika Lietuvoje šiemet bus prastesnė nei pernai. Todėl tikėtina, kad pavasario pabaigoje-vasaros pradžios ne pirmo būtinumo prekių paklausa ir šių prekių vartojimo apimtys Lietuvoje bus mažesnės nei kovą.

 

Atgal