VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.04.28. Lietuva pirmoji atsisakė dujų iš Rusijos

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Lietuva tapo pirmąją Europos Sąjungos šalimi, visiškai atsisakiusia gamtinių dujų importo iš Rusijos, o Lenkija tapo pirmąją ES šalimi, kuriai Rusija visiškai nutraukė gamtinių dujų eksportą. Esmė ta pati, nes bet kuriuo atveju Lenkija planavo artimiausiu metu atsisakyti gamtinių dujų importo iš Rusijos, bet sutikite, kad gražiau skamba Lietuvos atvejis. Tad labai tikėtina, kad dabar ir kitos ES šalys, siekdamos užbėgti įvykiams už akių, suskubs skelbti atsisakančios rusiškų dujų, nes pati Rusija gali bet kada paskelbti, kad pati nutraukią joms dujų eksportą.

Juolab, kad formali priežastis, kodėl Rusija nutraukė gamtinių dujų eksportą į Lenkiją yra ta, kad ji atsisakė už dujas mokėti rubliais – bet juk visos ES šalys atsisako mokėti rubliais (išskyrus Vengriją). Tad čia Rusija pjauna šaką ant kurios pati sėdi, juolab, kad Lenkija, kaip ir Lietuva, kuo puikiausiai išsivers be rusiškų dujų, nes:

1. Lenkijos gamtinių dujų saugyklos yra užpildytos 76% (palyginimui, Vokietijoje užpildymo lygis siekia 33%, Vengrijoje – 19%, Austrijoje – 18%)

2. Lenkija turi Świnoujście SGD terminalą, kuriuo pajėgumas yra 5 mlrd. kubinių metrų per metus. Planuojama 2023 metais šio terminalo pajėgumus padidinti iki 7,5 mlrd. kubinių metrų per metus (palyginimui, Vokietija neturi nei vieno SGD terminalo)

3. Lenkija šį rudenį planuoja pabaigti dujotiekio „Baltic Pipe“ projektą, leisiantį Lenkijai iš Norvegijos importuoti iki 10 mlrd. kubinių metrų dujų per metus (Lenkija iš Rusijos 2021 metais importavo ~10 mlrd. kubinių metrų dujų, tad šio dujotiekio pajėgumų pilnai pakaks pakeisti importą iš Rusijos)

4. Lenkija taip pat galės importuoti dujas iš Lietuvos per neturkus pradėsiantį veikti „GIPL“ dujotiekį (Lenkija jau užsisakė pirmuosius krovinius per Klaipėdos SGD terminalą: https://www.delfi.lt/.../geguze-pirmasis-sgd-krovinys-is...)

5. Lenkija gali laikinai sumažinti dujų vartojimą šalyje daugiau gamindama elektros iš anglių.

Atgal