VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.07.25. Rusija taps tik žaliavas eksportuojančia valstybe

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Vengrijos premjeras V. Orbanas teigė, kad įvesdama Rusijai sankcijas Europos Sąjunga "šovė sau į plaučius" ir kad „Briuselis manė, kad sankcijų politika pakenks rusams, bet ji labiau kenkia mums“.

Bet čia priėjo Mauricas ir patikslino:

- Pirma, Rusija pradėjo energetinį karą prieš ES dar 2021 metų vasarą - gerokai anksčiau nei ES įvedė Rusijai sankcijas (apie tai ne kartą esu rašęs anksčiau). Tad gamtinių dujų (ir elektros) kainos ES šalyse pakilo ne dėl sankcijų Rusijai, o visų pirma dėl pačios Rusijos priešiškų veiksmų. Prieš prasidedant 2021-2022 žiemai, "Gazprom" sąmoningai paliko pustuštes gamtinių dujų saugyklas Vokietijoje, Austrijoje ir Nyderlanduose, o 2021 m. gruodžio 21 d. įteikė Kalėdinę "dovanėlę" užsukdama dujų srautą "Jamalo-Europos" dujotiekiu. Dėl šių Rusijos veiksmų dujų kainos Europoje pakilo iki rekordinių aukštumų (2021 m. gruodžio 21 d. jos buvo 10 kartų didesnės nei prieš metus). Gamtinių dujų kainos dar labiau šoktelėjo į viršų prasidėjus Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, o nuo birželio mėn. vidurio jos vėl išaugo Rusijai uždarius "Nord Stream" dujotiekį remontui (žr. grafiką). Tad dujų (ir elektros) kainas visų pirma padidino ne ES įvestos sankcijos Rusijai, o dar 2021 m. pačios Rusijos pradėtas energetinis karas prieš Europą.

- Antra, sankcijos Rusijai daro žymiai didesnę žalą nei Europos Sąjungai. Pasaulio bankas prognozuoja, kad 2022 metais Rusijos ekonomika smuks 8,9%, o 2023 metais - dar 2,0% (aš manau, kad 2023 metais smukimas bus gerokai didesnis nei 2,0%), o ES ekonomikai vis dar prognozuojamas BVP augimas (tiesa, mažesnis nei buvo prognozuojamas iki Rusijos invazijos Ukrainoje, o šią žiemą, tikėtina, turėsime nežymią recesiją). Dėl pritaikytų sankcijų Rusijoje vyksta spartus deindustrializacijos procesas (pvz. naujų automobilių gamyba Rusijoje 2022 m. gegužės mėn. sumažėjo 97% - ne 9,7%, o 97%), o taip pat iš Rusijos išsikelia daug IT bei kitas aukštos pridėtinės vertės paslaugas teikiančių įmonių, o su jomis išvyksta ir talentai t.y. vyksta "proto nutekėjimas". Deindustrializacija bei protų nutekėjimas ilgainiui pavers Rusiją tik žaliavas eksportuojančia valstybe, tad tolesnės Rusijos ekonomikos perspektyvos lieka itin miglotos (pvz. nukritus žaliavų kainoms Rusijos ekonomiką ištiktų dar viena krizė). ES ekonomika, priešingai, patirs skaudų, bet trumpalaikį ekonominį šoką (ypač šią žiemą, jei Rusija nuspręstų nebeatnaujinti gamtinių dujų tiekimo Vokietijai "Nord Stream" dujotiekiu), tačiau ilgesnio laikotarpio perspektyvos yra nepalyginamai šviesesnės - ypač turint omenyje, kad energetinių žaliavų kainų šuolis paskatino investicijų augimą į atsinaujinančią energetiką (pvz. Lietuva iki 2030 metų, tikėtina, taps elektros energiją eksportuojančia šalimi).

Atgal