VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.08.23.G. Šimkus: yra labai aiški žinutė bankams, kad iki rugsėjo 1 d. turi stovėti šimtas naujų bankomatų

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tvirtina, kad iki rugsėjo 1 d. turi būti baigta įrengti 100 naujų bankomatų Lietuvoje regionuose. Pasak jo, su projektu yra vėluojama, bet jo užbaigimas yra dienų klausimas.

„Šiuo metu, paskutiniais duomenimis, stovi 81 bankomatas, yra labai aiški žinutė bankams, kad iki rugsėjo 1 d. turi stovėti visas šimtas. To tikslo siekėme liepos 1 d., dėl suprantamų aplinkybių, Rusijos karo Ukrainoje, tiekimo grandinių (trūkinėjimo – ELTA), Kinijos ir kitų klausimų, su tuo projektu vėluojame, bet čia yra dienų klausimas, kada visi 100 bankomatų stovės“, – pirmadienį susitikime su Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija teigė G. Šimkus.

 

LB valdybos pirmininkas tvirtina, kad kiekvienoje nedidelėje gyvenvietėje bankomatas pastatytas nebus, nes tikslas yra ne pats bankomatas, o tai, jog žmonės protingu atstumu juos galėtų pasiekti ir turėtų galimybę išsigryninti pinigus.

 

„Jeigu stovi bankomatas, bet juo niekas nesinaudoja, tai tik yra švaistomas resursas. Kiekviename kaime, gyvenvietėje to nebus, bus protingu atstumu tas dalykas užtikrinamas, bet tiksliai turime savo kriterijų, kad 90 proc. šalies gyventojų pasiektų artimiausią grynųjų pinigų prieigos vietą iki 10 kilometrų atstumu. Memorandumo pasirašymo metu šis santykis buvo 10 procentinių punktų mažesnis“, – sakė G. Šimkus.

 

Jis aiškina, kad tose vietovėse, kur yra mažiau gyventojų, būna kaimo parduotuvės, stovi „Perlo“ terminalas ir jis yra kaip alternatyvi galimybė išsigryninti pinigus.

 

„Yra užtikrinta, kad per „Perlo“ terminalus tose vietovėse, kur dar nėra bankomato, būtų pakankamas grynų pinigų kiekis būtent sąmoningai, kol ten nėra stovinčio bankomato, jog būtų alternatyvi galimybė išsigryninti“, – tikino LB valdybos pirmininkas.

 

Pernai birželį Lietuvos bankas ir Lietuvos bankų asociacija pasirašė memorandumą, skirtą didinti grynųjų pinigų prieinamumą regionų gyventojams. Finansų rinkos dalyviai susitarė per vienerius metus užtikrinti, kad ne mažiau kaip 90 proc. Lietuvos gyventojų grynųjų pinigų išgryninimo vieta būtų pasiekiama iki 10 km atstumu nuo gyventojų deklaruotos gyvenamosios vietos, arba 99 proc. gyventojų – iki 20 km atstumu.

 

Grynųjų pinigų prieigos taškų plėtra pagal finansų sektoriaus ir LB memorandumą sutelkta į vietoves, kuriose gyvena iki 4 tūkst. gyventojų. Įgyvendinus projektą, galimybė išsigryninti pinigus turėjo būti prieinama ne mažiau kaip 191 šalies mieste bei miestelyje.

 

 

Atgal