VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.08.25. Rusijos ekonomika - kaip kirviu į dugną

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

1. Prieš prasidedant Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, Rusijos biudžeto pajamos augo itin sparčiai: augo tiek pajamos iš naftos ir dujų eksporto (dėl augančių naftos ir dujų kainų), tiek ir kitos pajamos (dėl sparčiai augančios Rusijos ekonomikos ir atsigavimo po COVID-19 pandemijos). Rusijos ekonomika 2022 m. sausio mėn. augo net 8,1%, vasario mėn. - 5,4% - jei ne invaziją į Ukrainą, tikėtina, kad Rusijos ekonomika 2022 m. būtų augusi ~5%

2. Prasidėjus Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, Rusijai buvo įvestos ekonominės sankcijos, kurios sudavė smūgį tam tikriems sektoriams (pvz. dėl taikomų sankcijų automobilių gamybos apimtys Rusijoje krito kone 90%), tačiau trumpalaikis sankcijų poveikis naftos ir dujų eksporto sektoriui buvo nežymus, o dėl išaugusių pasaulinių naftos ir dujų kainų Rusijos pajamos iš naftos ir dujų eksporto tebeaugo. Tai padėjo atsverti kitų biudžeto pajamų netekimą, tad bendros Rusijos biudžeto pajamos tebeaugo (žr. grafiką).

3. Visgi, liepos mėn. įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos pradėjo mažėti (liepos mėn. jos sumažėjo net 26%). Mažėjimą lėmė tiek smunkančios pajamos ne iš naftos ir dujų eksporto (dėl ekonominių sankcijų), tiek ir smunkančios pajamos iš naftos ir dujų eksporto: Brent naftos kaina liepos mėn. nukrito žemiau 100 JAV dolerių už barelį ribos, o rusiškos Urals naftos kaina - žemiau 70 JAV dolerių už barelį ribos ir tapo mažesnė nei 2021 m. liepos mėn. (Rusija yra priversta taikyti didžiulę 25-35 JAV dolerių už barelį nuolaidą savo naftai dėl įvestų sankcijų)*. Dujų kaina išliko aukšta, tačiau liepos mėn. rusiškų dujų eksporto apimtys į ES sumažėjo net 3 kartus, o tai pristabdė ir pajamų iš dujų eksporto augimą.

Išvada: Jei tendencijos tęsis (didelė tikimybė, kad jos tęsis), netolimoje ateityje Rusijos ekonomika susidurs su dideliais iššūkiais, nes mažėjančios biudžeto pajamos ne tik apsunkins karinės invazijos Ukrainoje finansavimą, bet taip pat gali lemti "diržų veržimąsi" su visais neigiamais šalutiniais poveikiais (pvz. didesnį bankrotų skaičių ir augantį nedarbo lygį). Tad ateinanti žiema bus sunki ne tik mums (dėl aukštų dujų ir elektros kainų), bet ir Rusijai (dėl ekonominės recesijos ir "diržų veržimosi")

*situaciją paaštrino sustiprėjęs/sustiprintas oficialus rublio kursas, nes 2022 m. liepos mėn. rusiškos Urals naftos kaina, skaičiuojant rubliais, buvo 22% mažesnė nei 2021 m. liepos mėn.

Atgal