VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.09.08. Įmonės turės susivynioti meškeres

Nerijus Mačiulis

Ekonomistas

Iš visų aikščių ir kampų sklinda konkuruojantys pasiūlymai, kokią mažą dujų ir elektros kainą reikia užtikrinti gyventojams. Reikia, ir turbūt ne tik gyventojams, bet ir verslui.

Bet esminis niuansas čia yra ne kaina, o kiekis. Vyriausybė gali ir turėtų pasiūlyti visiems vartotojams dujų ir elektros už žemą, žemesnę nei rinkos kainą. Bet ne tiek daug, kiek vartotojai norėtų, o tik, pavyzdžiui, 75 proc. praėjusiais metais suvartoto kiekio. Jei per sunku apskaityti, tai pavyzdžiui kiekvienam namų ūkiui po 150kWh per mėnesį už tą pasaldintą kainą, o energijos kiekis suvartotas virš šios kartelės – jau už rinkos kainą.

 

Kodėl to reikia? Ne tik todėl, kad ši subsidijuojama kaina yra dalinama iš valstybės biudžeto, kuris yra visų mūsų kišenė ir į kurią daugelis mūsų vienaip ar kitaip vis tiek susimesime (iš kitos kišenės). Subsidijuojamas kiekis turi būti mažesnis už įprastą vartojimą, kad liktų paskatos nešvaistyti, vartoti atsakingiau, efektyviau. Šią žiemą kaina bus viena problema, bet ji yra išsprendžiama problema. Didesnė problema bus turimos energijos kiekis. Visos ES šalys turi rasti būdų vartoti mažiau elektros ir dujų. Daugelis jau priėmė sprendimus – neapšviestos gatvės naktimis, vėsesnės viešųjų pastatų patalpos, mažiau pašildomi baseinai, kompensacijos daug dujų vartojančioms įmonėms, kad jos kuriam laikui susivyniotų meškeres.

Daugelis sveikai mąstančių ir moralinio kompaso nepametusių europiečių supranta, kad šios kremliaus sukeltos krizės sprendimas reikalauja kuriam laikui paaukoti dalį asmeninio komforto. Pykstančius ir streikuojančius dėl šio asmeninio komforto praradimo su šypsena ir taure sovietskoje stebi žinote kas.

 

Atgal