VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.10.07. Nuo 2023 m. – mažesnė būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio kaina

Lietuvos banko valdyba sumažino pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio maksimalią kainą – nuo 2023 m. sausio 1 d. ji negalės būti didesnė nei 1,37 Eur, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – nei 0,68 Eur per mėnesį (dabar galiojanti kaina – atitinkamai 1,45 ir 0,72 Eur). Nauja maksimali kaina apskaičiuota pagal atnaujintą Lietuvos banko metodiką.  

„Šiais metais įsigaliojus reikalavimui pervesti darbo užmokestį į mokėjimo sąskaitas, o nuo lapkričio 1-os įsigaliojus įstatymui, apribojančiam sandorius grynaisiais iki 5 tūkst. eurų, gyventojams naudojimasis mokėjimo paslaugomis taps vis aktualesnis. Todėl nutarėme užtikrinti, kad ši pasikeitusi aplinkybė būtų įvertinta apskaičiuojant maksimalų įkainį už būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Atnaujintoje metodikoje nustatyta, kad, apskaičiuojant maksimalų įkainį už pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, atsižvelgiama į rinkoje esančių mokėjimo paslaugų paketų įkainių vidurkį, įtraukiant ir mokėjimo paslaugų paketus, skirtus asmenims, gaunantiems darbo užmokestį į sąskaitą.

Šiuo metu į Lietuvos banko patvirtintą pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio sudėtį įtrauktos tokios būtiniausios paslaugos:

  • sąskaitos atidarymas ir tvarkymas;
  • el. bankininkystė, saugi sąskaitos valdymo ir prisijungimo prie jos priemonė (kodų generatorius, speciali programėlė ir pan.);
  • gautų mokėjimų eurais įskaitymas;
  • grynųjų pinigų įmokėjimas kredito įstaigos parinktu būdu;
  • mokėjimo kortelė ir atsiskaitymai kortele prekybos vietose ir internetu;
  • ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį, įskaitant momentinius mokėjimus, įmokas, e. sąskaitų apmokėjimą, pervedimus įstaigos viduje ir į kitus mokėjimo paslaugų teikėjus, tiesioginio debeto operacijas;
  • grynųjų pinigų išmokėjimas – ne mažiau kaip 550 eurų per mėnesį banko bankomatų tinkle ar kredito unijos parinktu būdu.

Mokėjimo paslaugų krepšeliai užtikrina galimybę naudotis reikalingomis mokėjimo paslaugomis už fiksuotą mėnesio kainą. Vartotojai gali pasirinkti, ar naudotis pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu, ar pasirinkti kitus mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomus krepšelius priklausomai nuo savo poreikių. Į pastaruosius dažnai būna įtraukta ir daugiau paslaugų, nei reikalaujama pagal pagrindinės mokėjimo sąskaitos reguliavimą. Įvairiais mokėjimo paslaugų krepšeliais naudojasi apie du trečdalius sąskaitas turinčių asmenų.

Lietuvos bankas ragina vartotojus domėtis skirtingų mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomomis paslaugomis, lyginti įkainius ir kitas sąlygas. Informaciją apie kredito įstaigų pasiūlymus galite rasti jų interneto svetainėse, krepšelius taip pat galima palyginti Lietuvos banko svetainėje.

Pagal Mokėjimų įstatymą, Lietuvos bankui pavesta kiekvienais metais nustatyti maksimalų mėnesinį komisinį atlyginimą už pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą, kuri apima būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelį. Dabar patvirtinta jo kaina galios nuo 2023 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. Pagrindinės sąskaitos reguliavimas Lietuvoje įsigaliojo nuo 2017 m.

 

Atgal