VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.10.08. Galima įžvelgti tiek pozityvių, tiek ir negatyvių naujienų Lietuvai

Aleksandr Izgorodin

Ekonomistas

Rusijai nutraukus dujų tiekimą Europai Nord Stream dujotiekiu, šiandien dujų kaina Europoje smarkiai pakilo. Paskui kylančią dujų kainą atitinkamai pakilo ir elektros kaina: prieš kelias val. dujų ir elektros kaina Vokietijoje pašoko 30 proc. Šiame kontekste įdomu pasižiūrėti kaip Lietuva atrodo kitų ES valstybių kontekste pagal elektrai intensyvių sektorių „svorį“ ekonomikoje.

Šiuo atveju galima įžvelgti tiek pozityvių, tiek ir negatyvių naujienų Lietuvai:

• Bloga naujiena: pagal elektrą intensyviai vartojančių sektorių dalį nuo visos pridėtinės vertės visoje ekonomikoje Lietuva (2,6 proc.) truputį lenkia ES vidurkį (2,4 proc.). Tai reiškia, kad dujų ir elektros kainų augimas Lietuvos ekonomiką gali paveikti labiau nei ES vidutiniškai.

• Gera naujiena: visgi, Lietuva nepatenka tarp ES lyderių pagal elektrą intensyviai vartojančių sektorių dalį nuo visos pridėtinės vertės ekonomikoje – teoriškai, nuo elektros kainų augimo tarp ES valstybių labiausiai nukentės Austrija, Bulgarija, Belgija, Lenkija.

Praktiškai žiūrint, realus augančių elektros kainų poveikis Lietuvos verslui priklausys nuo antiinfliacinių priemonių verslui dydžio. Nors Lietuvos antiinfliacinės priemonės yra geros ir konkrečios, jos yra fokusuotos į gyventojus, tuo metu kai verslui išlaidos už energetiką sparčiai kyla ir beveik nėra kompensuojamos.

Kaip būtų galima padėti verslui remiantis kitų ES valstybių antiinfliaciniais planais? (1) mokestinių įmokų įmonėms atidėjimas; (2) mokėjimų už energetiką išskaidymas; (3) energetikos kainų verslui užšaldymas virš tam tikros ribos; (4) aktyvus valstybės garantijų ir lengvatinių paskolų teikimas; (5) tiesioginės išmokos energijai imlioms ūkio šakoms – leistų nemažinti atlyginimų ir išlaikyti darbo vietas.

Tai tik kelios priemonės, kurių ėmėsi vyriausybės kitose ES valstybėse, yra ir įvairių nišinių priemonių, kurios yra nukreiptos į atskirus sektorius, pvz. transportą (akcizų kurui sumažinimas; NT mokesčio atšaukimas; biopriedų dyzeliniame kure reikalavimų švelninimas, t.t.).

 

Atgal