VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.10.15.Finansų ministrė susitikime su JAV Iždo sekretorės pavaduotoju: „Turime priimti sprendimus, kurie mažintų Rusijos pajamas ir galimybes vykdyti karą“

Vašingtone viešinti finansų ministrė Gintarė Skaistė susitikime su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Iždo departamento sekretorės pavaduotoju Wally Adeyemo pažymėjo būtinybę plėsti sankcijas prieš Rusiją, užtikrinti pakankamą finansinę paramą Ukrainai ir priimti koordinuotus sprendimus, kurie padėtų sumažinti globalias energijos kainas.

Anot ministrės, Jungtinių Amerikos Valstijų lyderystė koordinuojant tarptautines sankcijas agresorėms ir telkiant finansinę paramą Ukrainai, yra įkvepianti ir Europą nepasiduoti karo nuovargiui.

„Negalime pasyviai stebėti rusijos agresijos Ukrainoje. Su Vakarų partneriais turime ir toliau stiprinti tarptautines sankcijas, apimant daugiau ekonomikos sektorių ir plačiau – finansų sektorių. Susitelkus būtina mobilizuoti lėšas, kurios padėtų Ukrainai ir toliau sėkmingai gintis nuo agresorės. Taip pat reikia priimti sprendimus, kurie mažintų rusijos biudžeto pajamas ir galimybes vykdyti karinius veiksmus – šiuo atžvilgiu itin svarbi rusiškos naftos kainos apribojimo iniciatyva, kurioje lyderiauja JAV“, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė.

Susitikime ministrė taip pat akcentavo ir plataus masto finansinės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai poreikį, atliepiant tiek trumpojo, tiek ir ilgesniojo laikotarpio šalies atstatymo poreikius.

„Glaudus Vakarų partnerių bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas yra būtina sąlyga efektyviai padėti Ukrainai. Strategiškai vertinant Ukrainos perspektyvą tapti viena iš Europos Sąjungos narių, privalome sukurti vieningą veikiančią platformą, kuri apjungtų visus donorus. Be to, turime panaudoti ir įšaldytą rusijos turtą, kuriuo ilgalaikėje perspektyvoje galėtų būti kompensuojama už karo nuostolius Ukrainai“, – sakė ministrė Gintarė Skaistė.

JAV Iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo yra antrasis Departamento vadovaujantis pareigūnas ir vykdomasis vadovas. Jis vadovauja Iždo nacionalinio saugumo, ekonominės nelygybės ir su pandemija susijusio ekonomikos atkūrimo darbams.

Kviečiame susipažinti ir su JAV Iždo departamento oficialiu pranešimu čia:
https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1025

 

Atgal