VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.11.17.Pasaulinio demografinis paveikslas negrįžtamai pasikeis

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

JTO skelbia, kad pasaulio gyventojų skaičius pasiekė 8 milijardus, o 2100 metais žemėje gyvens jau virš 10 milijardų žmonių. Tačiau gyventojų skaičiaus augimas nebus tolygus: Afrikoje gyventojų skaičius kone patrigubės ir sieks kone 4 mlrd. gyventojų, o Europoje, priešingai, gyventojų skaičius sumažės trečdaliu ir nesieks nei pusės milijardo* (žr. grafiką). Tad pasaulinio demografinis paveikslas negrįžtamai pasikeis.

Keletas įdomesnių pastebėjimų:

1. Indija 2024 metais aplenks Kiniją ir taps daugiausiai gyventojų pasaulyje turinti valstybė, o 2100 metais Indijoje gyvens apie du kartus daugiau gyventojų (1,6 mlrd.) nei Kinijoje (0,8 mlrd.). Šis pokytis yra neišvengiamas dėl gimstamumo skirtumų pvz. Indijoje šiais metais gims 23 milijonai vaikų, o Kinijoje - vos 10 milijonų

2. Nigerijoje 2100 metais gyvens daugiau žmonių (553 mln.) nei visose Europos šalyse (497 mln.) kartu sudėjus. Nieko nuostabaus, nes šiais metais Nigerijoje gims 8 milijonai vaikų, o Europoje - vos 6,8 milijonai (Vokietijoje - 760 tūkst.)

3. Nigeryje gyventojų skaičius iki 2100 metų išaugs daugiau nei 5 kartus. Nigeryje gyvens daugiau gyventojų (160 mln.) nei Vokietijoje, Prancūzijoje ir JK kartu sudėjus. Nigeryje 2022 metais gims 1,2 mln. vaikų - dvigubai daugiau nei Prancūzijoje ar JK

4. Burundyje, kurio plotas yra 2.5 karto mažesnis už Lietuvos, 2100 metais gyvens kone 40 milijonų gyventojų (kaip jie ten sutilps?)

5. Afganistane gyvens daugiau gyventojų (118 mln.) nei Rusijoje (101 mln.)

6. Lietuvoje gyvens 1,8 mln. gyventojų

Tarptautinė migracija, tikėtina, reikšmingai pakeis šias prognozes, ypač turint omenyje, kad gyventojų skaičius kone išimtinai augs Afrikoje - skurdžiausiame pasaulio regione (dėl silpnos privačios nuosavybės teisių apsaugos, įsišaknijusios korupcijos, menkos žmogaus teisių (ypač moterų) teisių apsaugos, karinių konfliktų, suvaržytos laisvos prekybos, menko išsilavinimo, neadekvačios infrastruktūros ir t.t.), o turtingiausiuose pasaulio regionuose (Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Rytų Azijoje) gyventojų skaičius mažės, tad tikėtina, kad migracijos srautai iš Afrikos į šiaurines pasaulio šalis bus dideli.

* pagal nulinės migracijos scenarijų

 

Atgal