VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2022.12.07.Infliacija – verslo godumo pasekmė

Tadas Povilauskas

Ekonomistas

Švedijos vyriausybė rugpjūtį nusprendė pasidomėti, ar šalyje infliacija nėra kaip dabar dažnai mėgstama sakyti verslo godumo pasekmė (švedai mato, kad pelno dalis BVP yra truputį padidėjusi) ir davė užduotį Nacionaliniam ekonominių tyrimų institutui, kuris yra po Finansų Ministerija ir tikrai yra labai stipri įstaiga, atlikti tokį tyrimą.

Buvo paskelbti tyrimo rezultatai. Institutas išskaičiavo, kad jeigu visos pagrindinės verslo išlaidos būtų greitai perkeltos į galutinę kainą, metinė vartojimo prekių ir paslaugų kainų infliacija šalyje antrą ketvirtį turėjo būti 9,6 proc. Tačiau faktinė metinė infliacija buvo 7,4 proc.... Žinoma, kaštai dažniausiai taip greitai nėra perkeliami, tačiau ir trečią ketvirtį metinė infliacija Švedijoje buvo 8,9 proc., arba mažiau negu instituto išskaičiuota antram ketvirčiui.

Kokią išvadą Vyriausybei pateikė institutas: infliacija šalyje labiausiai yra nulemta augusių sąnaudų (energetika, žaliavos, atlyginimai) ir "greedflation" prielaidą atmetė anot jų, įmonių pelno dalis BVP struktūroje augo eksportuojančių įmonių dėka.

Neišvengiamai turėtų sekti patarimas: gal kažką panašaus reiktų užsakyti ir mūsų valdžiai, kad būtų mažiau nuomonių, o daugiau faktinių pamodeliavimų

 

Atgal